Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 28.07.2015. 12:30

Francuski farmeri protiv trgovačkih lanaca!

Poljoprivrednici su na rubu bankrota, žale se na eksploatacijsku politiku trgovačkih lanaca koja ih je dovela u ovaj položaj. Faktori poput rušenja cijene rada u susjednim zemljama, izmjena prehrambenih navika, slabljenja potražnje iz Kine i sankcija Rusiji redom ruše cijene govedine, svinjetine i mlijeka.

  • 175
  • 65
  • 0

Dobro organizirani prosvjedi francuskih poljoprivrednika protiv pada cijena hrane jučer su dosegnuli vrhunac. Poljoprivrednici nastavljaju blokirati ceste prema Španjolskoj i Njemačkoj i sprečavaju uvoz stranih roba. Dovedeni su, kako kažu, do ruba bankrota.

Ovaj visokoprofilirani prosvjed francuskih poljoprivrednika usmjeren prvenstveno na nepravilnosti u prehrambenom lancu, izbio je prije gotovo tjedan dana. Poljoprivrednici se žale na eksploatacijsku politiku trgovačkih lanaca i distributera prehrambenih proizvoda. Prosvjedom je zatvoren i pristup turističkim lokacijama u cijeloj zemlji, a pozornost je usmjerena na neke velike trgovačke centre koji su ih doveli u ovaj položaj. Pozornost javnosti je usmjerena na nemoguće uvjete proizvodnje mlijeka, mesa, voća i povrća. Otkupne cijene svaki dan donose sve veće gubitke, gospodarstva se gase, zbog nemogućnosti otplate kredita na rubu su kolapsa. Njihovi dugovi su porasli za više od milijun eura.

Veliki prosvjed protiv pada cijena

Francuska u poljoprivrednoj krizi!

Francuska vlada je u srijedu objavila program hitne pomoći u iznosu 600 milijuna eura, koji bi trebao pomoći poljoprivrednicima u obliku poreznih olakšica i garancija za kredite. No, poljoprivrednici time nisu zadovoljni.

Vodeći francuski poljoprivredni Sindikat, koji ujedinjuje više od 320.000 članova (FNSEA), ne očekuje od Vlade kratkoročnu financijsku pomoć, već zahtijeva donošenje poštenih cijena prehrambenih proizvoda.

Procjenjuje se da je oko 10% francuskih farmi (njih 22,000) na rubu bankrota zbog ukupnog zajedničkog duga od 1 milijarde eura.

S druge strane, francuski ministar poljoprivrede obećao je nezavisnu istragu o sporazumu o postupnom povećanju cijena mesa koji pak nije zaživio kroz velike trgovačke sustave, a ni u mesnoj industriji. Mesu je u zadnjih mjesec dana cijena porasla za samo sedam centi, a sporazum predviđa da će cijena po tjednu porasti za pet centi. I to je jedan od vodećih razloga prosvjeda.

Stručnjaci smatraju kako su razlozi pada cijena poljoprivrednih proizvoda promijenjene prehrambene navike, skroman izvoz uglavnom u Aziju i ruski embargo na uvoz europskih proizvoda. "Viškovi hrane koji proizlaze iz ruskog embarga dolaze po dampinškim cijenama na francusko tržište i uništavaju francusku poljoprivredu", tvrde farmeri. U video prilogu pogledajte i kako izgleda jedan dobro osmišljen prosvjed.


Tagovi

Prosvjed Njemačka Prehrambeni proizvodi Francuska Trgovački lanci Otkupne cijene Pad cijena Lidl Španjolska Uvjeti proizvodnje Eksploatacija FNSEA Otplata kredita Program pomoći Jamstva za kredite Ruski embargo Blokirane ceste Povećanje c


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete