Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska poljoprivreda
  • 07.01.2021. 07:30

Francuska bilježi pad vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i smanjenje subvencija

Poljoprivrednici su dobili 4,5% manje subvencija, a biljni i stočarski uzgoj navode se kao glavni krivci za pad proizvodnje.

Foto: Depositphotos/ zhudifeng
  • 43
  • 113
  • 0

Prema francuskom zavodu za statistiku (INSEE) u toj je državi vrijednost poljoprivredne proizvodnje pala drugi put za redom 2020. godine. Prema njima, vrijednost robe i usluga tamošnjih poljoprivrednika te je godine trebala doseći 74,6 milijardi eura bez subvencija, a to je u odnosu na 2019. godinu, 2,1% manje.

Bruto dodana vrijednost će se vjerojatno smanjiti za 5,4% u odnosu na godinu prije, odnosno pasti na 30,2 milijarde eura. Nadalje, očekuje se njeno smanjenje po samozaposlenom poljoprivredniku za 4,7%, piše topagrar.

Smanjuju se subvencije proizvođačima

Prema INSEE-u, poljoprivrednici su prošle godine ukupno dobili oko 7,9 milijardi eura subvencija, što je 4,5% manje nego godinu ranije. Naime, biljna i stočarska proizvodnja navode se kao glavni krivci za pad.

Izlazna vrijednost ratarske proizvodnje procjenjuje se na 43,4 milijarde eura, što bi odgovaralo padu od 3,1%. Prosječni rast cijene od 1,6% nije mogao nadoknaditi pad obujma proizvodnje od 4,6%.

Klimatski izazovi poput suše su tijekom godine u uzgoju žitarica bili jasno uočljivi. Prema statističarima, vrijednost proizvodnje žitarica pala je za 12,1% na 9,5 milijardi eura, a glavni razlog je smanjenje žetve od 18,7%, što je djelomično nadoknađeno rastom cijena za 8,1%.

Još je u kolovozu francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo svoju procjenu žetve pšenice za 2020. godinu na 29,71 milijuna tona, što je 25% manje od prethodne godine. Naime, posijano je manje površina, a analitičari su skrenuli pozornost na Njemačku rekavši da bi poboljšani uvjeti u toj zemlji mogli ograničiti pad proizvodnje u EU.

Rast cijena voća i povrća

I voćari su bili suočeni s klimatskim neprilikama, posebice zbog blage zime i mraza u proljeće. To je rezultiralo smanjenjem proizvodnje za čak 9,3%. Međutim, cijene voća i povrća oporavile su se tijekom pandemije koronavirusa, a porasle su za oko 13%. No, treba napomenuti da je pandemija imala suprotan učinak na tržište krumpira, gdje je zatvaranje ugostiteljskih objekata izazvao pad cijena za čak 14%.

Dok proizvođači u susjedstvu zaoravaju krumpir, u Francuskoj i Njemačkoj raste proizvodnja

INSEE privremeno procjenjuje vrijednost prošlogodišnje proizvodnje na završno 26,2 milijarde eura, što je za 1% manje od prethodne godine.

Iako je zabilježen blagi porast proizvodnje od 0,4% na mlijeku i jajima, očekuje se da će se izlazna vrijednost stočarske proizvodnje smanjiti za ukupno 1,6% i u konačnici iznositi 11 milijardi eura. To se smatra posljedicom pada cijena za 1,4%. U sektoru peradi, proizvodnja je porasla za 0,7%, a cijene za isto toliko. Vrijednost te proizvodnje procjenjuje se na 4,7 milijardi eura. Što se tiče mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, očekuje se smanjenje vrijednosti proizvodnje za 0,7% i to na 10,5 milijardi eura.


Tagovi

Francuska Poljoprivreda Porizvodnja Subvencije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

16

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 9

Katastrofu, propast ćemo! 56,3%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 31,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 6,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete