Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnažena žena
  • 15.12.2020. 14:05

Formiranje Klubova za podršku ženama poduzetnicama uskoro u cijeloj BiH

U okviru projekta održana su savjetovanja sa poduzetnicama, čiji je cilj bio međusobno upoznavanje i povezivanje poslovnih žena, kao i identificiranje njihovih potreba, u pogledu lokalnih poticaja.

Foto: Bigstockphoto/aleksandrpanchenko (ilustracija)
  • 179
  • 110
  • 0

Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine potpisalo je Sporazum i sa općinom Žepče koja je tako postala jedna od šest jedinica lokalnih samouprava sa kojima će ovo udruženje surađivati prilikom sprovođenja zajedničkih aktivnosti u okviru projekta "Osnažena žena za snažne zajednice". Projekat financira Gender centar Federacije BiH, sredstvima FIGAP II, stoji na zvaničnom sajtu Općine Žepče.

Tehnički koordinator za ovu lokalnu samoupravu je Razvojna agencija Žepče, koja u okviru svojih aktivnosti godinama radi na podršci ženama poduzetnicima u osnivanju vlastitih biznisa, razvoju proizvoda i usluga, kao i na povezivanju sa drugim poduzetnicama u okruženju.

U okviru pomenutog projekta održana su savjetovanja sa ženama, čiji je cilj bio njihovo međusobno upoznavanje i povezivanje, kao i identificiranje šta im je konkretno potrebno, u pogledu lokalnih poticaja i poslovnog okruženja u kojem djeluju.

Projekat značajan za lokalnu ekonomiju

Provedena je i Analiza potreba i prepreka za podsticanje razvoja poduzetništva žena u općinama: Žepče, Zavidovići, Gračanica, Vogošća, Kiseljak, Bosanska Krupa. U okviru istraživanja, uočene su prepreke iz poslovnog okruženja u kojem rade žene, a odnose se na ograničenja u vezi sa tržištima, ponudom radne snage i pokretanjem održivih radnih mjesta kao i nedostatak sredstava za realizaciju novih ideja i investicija.

Dženisa Delalić: Žene-poduzetnice prave korpu BH blaga napravljenog ženskom rukom

Jedno od potencijalnih rješenja je oformiti Klubove za podršku ženskom poduzetništvu. Radi se o mjestima gdje će se moći naučiti nova znanja i vještine. Poduzetnice bi se mogle informirati, razmjenjivati iskustva, ali i pokretati inicijative koje su od značaja za lokalnu ekonomiju i iste mogućnosti, kako za žene tako i za muškarce.

Općine potpisnice Sporazuma imaju obavezu da budu potpora članicama Kluba, a koordinacijom rada, u saradnji sa timovima Klubova, upravljati će Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini.

Obezbjediti bolje uvjete

O ovome se razgovaralo na posljednjoj održanoj dvodnevnoj radionici, a koja je bila organizirana u Sarajevu. Između ostalog, bilo je riječi i o planovima i programima rada Klubova, kao i o potencijalnim odgovorima na pitanje kako povećati broj žena u poduzetništvu i obezbjediti im bolje uvjete rada.

Klub za podršku poduzetništvu žena, u općini Žepče, usko će surađivati sa Razvojnom agencijom Žepče i nadležnim službama, ali i drugim organizacijama i poduzećima koja su od značaja za razvoj poslovanja. Saradnja će takođe biti ostvarena i sa Lokalnim ekonomskim forumom ove općine, koji je uspostavljen za provođenje javno - privatnog dijaloga za ovu lokalnu samoupravu.


Tagovi

Udruženje poslovnih žena BiH Razvoj proizvoda Razvoj usluga Lokalni poticaji Lokalna samouprava Žensko poduzetništvo Uvjeti rada Lokalna ekonomija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.