Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenfarm
  • 04.06.2017. 08:00

Farmacija podstiče domaću poljoprivredu

Galenfarm iz Gradiške uz pomoć domaćih poljoprivrednih proizvođača i dobavljača razvio je paletu od 180 proizvoda, po čemu je jedinstven u Republici Srpskoj.

  • 2.269
  • 254
  • 0

'Galenfarm' posluje u sastavu Javne zdravstvene ustanove 'Apoteka' iz Gradiške od 2011. godine, a duže od dvije decenije proizvodio je lijekove kao proizvodno galenska laboratorija. Direktorica JZU 'Apoteka' prim. mr. Svjetlana Kovačević kaže da 'Galenfarm danas proizvodi više od 180 proizvoda i to na organskoj osnovi, po čemu su ti preparati u potpunosti prirodni. Proizvodnju vode dva iskusna magistra farmacije, kompletna proizvodnja se ispituje u vlastitoj laboratoriji, a primijenjuju se i strogi standardi koji važe za farmaciju.

"Riječ je o tri standarda za dobru proizvođačku praksu, a takođe poštujemo i veoma stroge zakone i propise iz oblasti farmacije", kaže mr. Kovačević.

Na izložbi proizvoda

Zanimljivo je da sirovinsku bazu 'Galenfarm' pronalazi u domaćoj poljoprivredi, čime je značaj ove fabrike i djelatnosti daleko veći. Ljekovito bilje, eterična ulja, šumski i drugi plodovi su proizvedeni isključivo na principima organske poljoprivrede. Svjetlana kaže da osim kamilice od domaćih poljoprivrednika preko ovlaštenih dobavljača nabavlja matičnjak, neven, nanu,artičoku, ehinaceu i drugo ljekovito bilje.

"Sirovina mora biti vrhunskog kvaliteta, jer to zahtijeva naša tehnologija , a i tržište i strogi standardi. Naši proizvodi se nalaze u apotekama širom Republike Srpske. U pregovorima smo da krenemo prema tržištu Federacije BiH, gdje nas za sada koči neusaglašena zakonska regulativa. Veoma izvjestan je i izvoz u Češku, Crnu Goru i Makedoniju, kao i u druge zemlje" , kaže Kovačevićeva.

Osim tržišta širi se i paleta proizvoda

'Galenfarm' svakodnevno proširuje paletu proizvoda, a riječ je uglavnom o dijetetskim proizvodima, medicinskim i organskim čajevima, te čajnim mješavinama, kozmetičkim proizvodima, biocidima, uljima, kremama, gelovima i drugim pripracima.

"Svjesni smo da smo postali ozbiljan brend i samim tim naša odgovrnost raste. Nedavno smo organizovali druženje sa ljekarima iz gradiškog Doma zdravlja. Činjenica je da su naši proizvodi kvalitetni i da se mogu primijenjivati i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naši stručnjaci, magistri farmacije obilaze zdravstvene ustanove i apoteke širom zemlje, jer nam je namjera da se neprestano širimo, kaže direktorica Kovačević.

Pojednostavio liječenje i preventivu

Direktor Doma zdravlja u gradišci prim, dr Tihomir Mihajlović kaže da je 'Galenfarm' zahvaljujući veoma stručnom kadru i dobrom menadžmentu poboljšao i pojednostavio liječenje mnogih oboljenja, a naravno i preventivu.

"Veoma je značajno što se u Galenfarmu isključivo radi sa prirodnim proizvodima dobivenim na organski način. Mi lekari moramo upućivati pacijente i populaciju da se vraćaju prirodi i zdravom načinu ishrane, a to naše kolege farmaceuti već dobro rade. Olakšali su i nama lekarima posao", rekao je dr Mihajlović.

Kontrolirana proizvodnja

Zanimljivo je da je 'Galenfarm' razvio čitavu gamu proizvoda za ljubitelje prirode, bilo da se radi o odlascima u planinu, šumu, na rijeku ili more. Tu su preparati za zaštitu od opasnih insekata, alergija, sunčevih zraka, te sportskih povreda i prevetivni preparati.

Sasvim je sigurno da stručnost, opremljenost, tehnologija i tradicija 'Galenfarma' i sve rasprostranjenija organska proizvodja ljekovitog bilja, te šumski i drugi plodovi iz prirode vrhunskog kvaliteta, otvaraju nove šanse domaćoj poljoprivredi i farmaciji. Gradiški 'Glenfarm' dokazao je da korist u tom lancu proizvodnje može biti višestruka, te da u njemu nema gubitnika.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Galenfarm JZU Apoteka Prim Mr Svjetlana Kovačević Dr Tihomir Mihajlović Ljekovito Bilje Eterična Ulja Šumski Plodovi Matičnjak Neven


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.