Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja sa Turskom
  • 24.08.2017. 12:00

Fakibaba: Turska će proširiti asortiman uvoza bh. proizvoda

"Radit ćemo na razvoju bh. proizvoda i u budućnosti, a sve u cilju da se doprinese prosperitetu bh. građana", kazao je turski ministar poljoprivrede, Ahmet Eşref Fakibaba.

Foto: fmpvš
  • 452
  • 47
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se u srijedu, 23. augusta s ministrom poljoprivrede Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom i ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Koçem.

S njima je razgovarao o dosadašnjoj saradnji između Turske i Bosne i Hercegovine i o tome kako je unaprijediti.

"Turska učestvuje na prostoru Federacije u brojnim projektima, u više navrata pokazala se kao pouzdan partner Vlade Federacije i mislim da ima prostora da povećamo njeno prisutstvo i u sektoru poljoprivrede", izjavio Dedić nakon sastanka.

Bescarinski uvoz mesa, ali i maline, brašna, ulja i bijelog sira

Ministri su razgovarali o mogućnosti saradnje na području poljoprivrede, posebice izvozu poljoprivrednih proizvoda, s obzirom da na nivou Bosne i Hercegovine Turska redovno odobrava određenu kvotu za bescarinski uvoz mesa iz naše zemlje. Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo ovim aranžmanom, naglašavajući potrebu jačanja učešća stočara iz Federacije u njemu.

Druga bitna tema sastanka bila je mogućnost proširenja ovog aranžmana izvoza na druge poljoprivredne proizvode porijeklom iz BiH, posebice maline, brašna, ulja i bijelog sira.

BiH je za Tursku veoma značajna zemlja

Ministar Dedić je također podsjetio da Ministarstvo zajedno sa Upravom za šumarstvo iz Republike Turske trenutno realizira Projekat nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH, koji je preveden na naš jezik, te naglasio važnost nastavka saradnje i u oblasti prenosa znanja i tehnologija.

"BiH je za Tursku veoma značajna zemlja, uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo i nastaviti. Republika Turska će nastaviti uvoziti bh. proizvode i raditi na njihovom razvoju i u budućnosti, a sve u cilju da se doprinese prosperitetu bh. građana", kazao je ministar Fakibaba.

Ministar Fakibaba je naglasio da će Turska i dalje pružati podršku Bosni i Hercegovini, izrazivši spremnost ove bratske zemlje da nastavi i pojača saradnju u vidu ovakvih izvoznih aranžmana kao i na području prenošenja stručnih znanja i vještina, jer, kako je istakao, Turska se ne vodi ostvarenjem profita, već pružanjem mogućnosti da se ovakvim aranžmanima izvoza roba doprinese boljem standardu građana BiH.

Najavili poslovni forum

"Sve kvote koje već postoje će biti nastavljene, odnosno sav izvoz iz BiH i uvoz u Tursku bit će nastavljen", kazao je Fakibaba, dodajući da će dvije strane o određivanju tih kvota uvijek zajednički odlučivati.

Ministri Fakibaba i Dedić najavili su da bi do kraja godine u BiH trebao biti održan poslovni forum iz oblasti poljoprivrede i stočarstva koji će okupiti predstavnike firmi dviju zemalja.

Razvoj poljoprivrede u povratničkim sredinama

S Fakibabom i Koçom se susreo i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, a u središtu razgovora bila je izrada master plana koji bi omogućio razvoj poljoprivrede, posebano u povratničkim sredinama. Predstavnici Republike Turske ponudili su da u izradi tog plana učestvuju stručnjaci iz ove zemlje.

Ministar Ramić zahvalio je gostima na svemu što je Turska učinila i dalje čini kako bi život u povratničkim sredinama bio što kvalitetniji, a što bi i motivisalo veći broj izbjeglih i raseljenih da se vrate na svoja prijeratna ognjišta.

Dva ministra su razgovarala i o izvozu naših poljoprivrednih proizvoda na veliko tržište Turske, a posebno mesa proizvedenog na farmama u vlasništvu povratnika.

Foto: fmpvš


Tagovi

Šemsudin Dedić Ahmet Eşref Fakibaba Saradnja s Turskom Izvoz u Tursku Uvozne kvote


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.