Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 29.05.2022. 13:30

Evropski tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa

Evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 172
  • 19
  • 0

Veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije proveli su višednevni monitoring s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije. Kako je potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac obavljene su neophodne kontrole kod izvozno orijentiranih privrednih subjekata iz oba bh. entiteta. 

"Riječ je o nadzoru u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na evropsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Evropske komisije dobili procjenu upitnika s dodatnim preporukama", rekao je Košarac.

Dodao je i da je na sastanku u Kancelariji za veterinarstvo BiH evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj. Na osnovu njega će nadležna tijela u BiH izraditi akcioni plan.

"Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko evropsko tržište", naglasio je ministar.

Košarac je, dodaje se u saopćenju, ukazao da je EU i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj razmjeni učestvuje s više od 72 posto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju evropskog tržišta s 500 miliona potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače.


Tagovi

Meso Izvoz mesa Crveno meso Staša košarac Poljoprivrednici Proizvođači Evropska unija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.