Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara
  • 31.07.2015. 14:30

Evropski standardi za izvoz mesa, peradi i jaja

Na sastanku ministara razmatrana je primjena akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i nastavak aktivnosti za donošenje tri ključna zakona: o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu.

  • 77
  • 3
  • 0

U Sarajevu su se sastali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Šemsudin Dedić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Na sastanku je razmatrana primjena akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i nastavak aktivnosti za donošenje tri ključna zakona: o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu. Ministri su zajednički pokrenuli inicijativu za uvođenje plavog dizela na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i podržali nastavak aktivnosti na usvajanju evropskih standarda kada je riječ o ispunjavanju uslova za izvoz mesa, peradi i jaja.

Usaglasiti zakone sa zakonodavstvom EU

Kada je riječ o zakonima o poljoprivredi, hrani i vetrinarstvu, dogovoreno je da ovi zakoni budu usaglašeni sa zakonodavstvom EU i da se sljedeće sedmice formira radna grupa sastavljena od predstavnika Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i Savjeta ministara, koja će krenuti u finalizaciju tekstova ovih zakona.

Ministar Mirjanić se založio i za ubrzanje procesa obilježavanja svih životinja i objekata i komplementiranje baze podataka, ističući da od toga zavisi realizacija podsticaja u narednoj godini kada se prelazi na model usmjeravanja podsticaja po grlu i hektaru.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Brčko Distrikta, Agencije za bezbjednost hrane BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Ministri Izvoz mesa Perad Jaja Radna grupa Realizacija podsticaja Obilježavanje životinja Poljoprivreda Hrana Veterinarstvo Izvoz mlijeka Plavi dizel Zakonodavstvo Šemsudin Dedić Stevo Mirjanić Mirko Šarović