Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 17.06.2018. 16:00

Evropski energetski miks - postignut dogovor o obnovljivim izvorima energije

Cilj je dogovoren na evropskoj razini, a države članice moći će svoje doprinose predstaviti u nacionalnim strateškim planovima.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 160
  • 9
  • 0

Postignut je dogovor s Vijećem kojim se nastoji dodatno promovirati obnovljive izvore energije kao važne sastavnice evropskog energetskog miksa. 

S dogovorenim udjelom od 32% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u 2030. godini pruža se veća energetska sigurnost i neovisnost Unije, ali se i otvaraju vrata za nove investicije i nova radna mjesta. Cilj je dogovoren na evropskoj razini, a države članice moći će svoje doprinose predstaviti u nacionalnim strateškim planovima. Također, revizijom dogovorenog cilja 2023. godine EU će se cilj moći i povećati, navodi se u priopćenju Uerda europarlamentarke Marijane Petir. 

Posebno treba spomenuti da će države članice morati dostići cilj od 14% obnovljive energije u sektoru prometa. Taj cilj uključuje i očuvanje investicija u "konvencionalna biogoriva" dok će se posebno poticati ulaganja u napredna biogoriva. 

Zastupnica Marijana Petir (EPP) kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izvjestiteljica u sjeni Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane predmetu izmjene Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora sudjelovala je na svih 5 trijaloga s Vijećem i Komisijom.

"Dobro je što su ojačane uloge i pozicije malih proizvođača energije te pristup održivom korištenju biomase zasnovanom na procjeni rizika pri čemu se poštuju nadležnosti država članica za sektor šumarstva. Unatoč postignutom dogovoru, žalim što Evropski parlament i Vijeće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali važnost koju evropska proizvodnja konvencionalnih biogoriva ima u održanju stabilnosti poljoprivrednog sektora (posebno kada je riječ o osiguranju dovoljno proteinske hrane za životinje), a koji je u posljednje vrijeme učestalo izložen ozbiljnim krizama", rekla je Petir, zaključuje se u priopćenju. 
 


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Biomasa Europski parlament Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]