Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski dan parkova
  • 24.05.2016. 14:00

Evropski dan parkova u znaku okusa prirode

Na današnji dan u 23 zemlje Evrope uključujući BiH bit će organizirano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.

Foto: WWF Adria
  • 195
  • 8
  • 0

Evropski dan parkova obilježava se na današnji dan. Posjet takvim zaštićenim područjima, podsjeća Bojan Stojanović iz WWF Adria, najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode na najizravniji način približe javnosti.

Moto obilježavanja "Okusi prirode"

Evropski dan parkova proglasila je 1998. godine Europarc Federacija kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Slavi se 24. maja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Europi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Ove se godine obilježava pod motom "Okusi prirode"“.

"WWF Adria velik fokus svog rada stavlja na suradnju sa zaštićenim područjima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Kroz program "Zaštićena područja za prirodu i ljude", koji provodimo u parkovima Dinarskog luka u osam zemalja od Slovenije do Albanije, promičemo multifunkcionalnu ulogu zaštićenih područja kroz održivo upravljanje prirodnim resursima", ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria

Zaštićena područja, dodaje, imaju značajnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini.

Najvažnije teme hrane i zdravlje

"Drago nam je da je upravo predstavljanje i prepoznavanje dobrobiti koje zaštićena područja nude lokalnom stanovništvu glavna tema ovogodišnjeg Europskog dana parkova", kaže on..

Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pridonose cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema pa tako i slogan ovogodišnjeg Europskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije.

Na današnji dan u 23 zemlje Evrope uključujući BiH bit će organizirano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.

Foto: WWF Adria


Tagovi

Europski dan parkova WWF Adria Zaštićena područja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete