Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni pakt
  • 02.01.2022. 15:00

Evropska komisija je predstavila inicijativu Ruralni pakt

Cilj je ojačati ruralna područja, bolje ih povezati, učiniti otpornijima i prosperitetnijima.

Foto: Depositphoto/Tunedin61
  • 72
  • 16
  • 0

Evropska komisija je pokrenula inicijativu Ruralni pakt koja je najavljena u dugoročnoj viziji za ruralna područja EU. Ima za cilj da mobiliše javne vlasti i sudionike kako bi djelovali u skladu s potrebama i zahtjevima ovih područja i njihovih i zajednica.

Na taj način će stvoriti zajednički okvir za saradnju i angažovanje na nivou EU, nacionalnom, regionalnom i lokalnom. Inicijativa je prvi put predstavljena u junu 2021. godine. Kako je navedeno na zvaničnoj web stranici Evropske unije, otvoren poziv da se pridruže diskusiji o Ruralnom paktu su članicama uputili potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski te povjerenica za koheziju i reformu Elisa Ferreira. Oni su naveli da se pozivaju svi zainteresovani da iskažu svoju privrženost ciljevima i vizije i da aktivno učestvuju u razvoju i implementaciji.

Dugoročna vizija je na osnovu konsultacije s građanima i ruralnim sudionicima identifikovala hitne izazove i istakla neke najperspektivnije mogućnosti koje su dostupne svima kako bi ova područja postala jača, povezanija, otpornija i prosperitetnija.

U ruralnim područjima EU živi 137 miliona ljudi, što predstavlja skoro 30 posto njenog stanovništva i preko 80 posto teritorije. Poslednjih decenija i njih su zahvatile brojne promjene, problemi i izazovi. Zbog toga je cilj da im se pomogne, identifikuju sredstva za poboljšanje kvaliteta života, postigne uravnotežen teritorijalni razvoj i stimuliše ekonomski rast.

Konferencija u junu 2022.

U periodu između decembra 2021. i juna 2022. moguće se pridružiti ovoj zajednici i podijeliti ideje i razmišljanja o njegovoj implemetaciji i razvoju.

Planirana je konferencija na visokom nivou ovog sporazuma u junu 2022. i ona će biti prilika za okupljanje svih aktera, odlučivanje kako će da se odvija komunikacija vlasti i zainteresovanih strana, dijele ideje i definišu aktivnosti koje će se realizovati.

EU ruralni akcioni plan obuhvata nekoliko ciljeva koji svjedoče o posvećenosti ruralnim zajednicama, a koji će podsticati teritorijalnu koheziju i stvoriti nove mogućnosti za privlačenje inovativnih preduzeća, obezbjediti pristup kvalitetnim poslovima, promovisanje novih i poboljšanih vještina, osiguranje bolje infrastrukture i usluga, te isticanje uloge održive poljoprivrede i raznovrsnih ekonomskih aktivnosti.

Neki od ciljeva ovog dokumenta su stvaranje inovativnog ekosistema, jačanje održivih transportnih veza i digitalizacije, povećanje ekološke, klimatske i socijalne otpornosti i podrška ekonomskoj diversifikaciji.


Tagovi

Ruralni pakt Konferencija Rurlna područja Dubravka Šuica Elisa Ferreira Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

16

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 9

Katastrofu, propast ćemo! 56,3%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 31,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 6,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete