Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 26.11.2022. 15:00

Evropi nedostaje radna snaga u poljoprivredi - Grčka i Egipat potpisali sporazum

Hronični nedostatak radne snage pokušava se nadoknaditi radnicima migrantima. U Grčku ih iz Egipta dolazi 5.000

Foto: Depositphoto/vverve
  • 47
  • 17
  • 0

Evropi nedostaju radnici u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u sezoni. Najnoviji primjer kao riješiti ovaj problem dolazi iz suradnje Egipta i Grčke. Te su dvije zemlje dogovorile pilot šemu koja bi trebalo da obezbijedi potrebnu radnu snagu, piše Reuters. Kroz ovaj dogovor Egipat će osigurati 5.000 poljoprivrednih radnika u sezonskom programu. Oni će imati pravo da uđu i ostanu u Grčkoj do devet mjeseci. 

Grčko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da bi ovaj dokument mogao biti vodič za buduće sporazume koje bi ta zemlja i EU potpisale s trećim zemljama, u borbi protiv ilegalne imigracije.

"Nadamo se da će prvi radnici biti na poljima već početkom sljedeće godine, kako bi pomogli u žetvi", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Miltiadis Varvitsiotis nakon potpisivanja sporazuma sa svojim egipatskim kolegom Ihabom Nasrom.

Koja prava imaju? 

U sektoru voća i povrća Unije neophodni su strani radnici, bilo iz drugih država članica EU ili trećih zemalja. Prema izvještaju Evropskog parlamenta, veliki broj "sezonaca" migranata u 2020. zaposlile su Njemačka, Italija, Španija, Francuska i Poljska. Ipak, ovaj broj samo djelomično nadoknađuje hronični nedostatak radne snage na domaćem tržištu. Samo u Španiji farme gdje se uzgajaju jagode zapošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

U jagodama bude i 50.000 ljudi

Sezonski radnici migranti iz EU imaju pravo na potpuno jednak tretman s državljanima zemlje domaćina prema temeljnom pravu na slobodno kretanje radnika unutar ove zajednice. Državljani trećih zemalja obuhvaćeni su Direktivom o sezonskim radnicima iz 2014. koja im daje jednak tretman u pogledu uslova zapošljavanja i nekih socijalnih davanja.

Loši uslovi unatoč pravilima 

Ipak, rad se odvija u lošim uslovima. Često su migranti bez dokumenata, a čak i s dokumentima postaju žrtve ilegalne prakse kriminalnih bandi ili modernog ropstva. Pandemija koronavirusa koja je poremetila kretanje ove populacije je dodatno naglasila njihovu suštinsku ulogu u evropskoj poljoprivredi i razotkrila njihove ponekad užasne radne i životne uvjete. Riječ je oko milion ljudi na teritoriji Unije.

Sezonski radnici u Njemačkoj izloženi kršenju radnih prava?

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o zaštiti sezonskih radnika u junu 2020. godine, a Evropska komisija je u julu 2020. odgovorila na ovaj poziv izdavanjem novih smjernica o njihovoj zaštiti u kontekstu pandemije, najavljujući daljnje akcije, uključujući kontinuiranu saradnju s Evropskom upravom za rad.


Tagovi

Radnici Sezonski radnici Migranti Radnici u poljoprivredi Ilegalna imigracija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Treba li "pritisnuti" vlasnike poljoprivrednog zemljišta da ga obrađuju ili daju u zakup?

178


Glasova: 104

Da, apsolutno! 58,4%

Glasova: 45

Ne, njihova zemlja, neka rade šta hoće 25,3%

Glasova: 13

Ja ne dam, neka propadne 7,3%

Glasova: 16

Ne tiče me se, ali mene niko ne bi mogao natjerati 9,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!