Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 18.04.2024. 16:30

Evo prilike da zaposlite mlade u sektoru poljoprivrede

Program zapošljavanja će biti sufinansiran, a posebno se ohrabruju firme koje se bave poljoprivredom i preradom hrane.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 287
  • 58
  • 0

Privredna društva, zadruge, udruženja, obrtnici u FBiH, koji su registrirani u područjima poput poljoprivredne proizvodnje, distribucije repromaterijala, otkupu poljoproizvoda, veterinarske usluge i slično, mogu se prijaviti za program sufinansiranja zapošljavanja mladih pripravnika.

Javni poziv je raspisao Ured za koordinaciju projekata PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, s ciljem ekonomskog razvoja ruralnog područja i smanjenja siromaštva na selu, stvaranjem boljih uslova i mogućnosti za generisanje prihoda i unapređenje životnog standarda ciljnih domaćinstava.

Težište projektnih aktivnosti je na razvoju kooperantske proizvodnje u poljoprivredi, a naročito u pod-sektorima proizvodnje voća, povrća, ljekovitog i aromatskog bilja, šumskih plodova, pčelarstva, stočarstva.

Projektom je predviđeno zapošljavanje pripravnika, mlađih od 35 godina sa završenom SSS ili VSS svih zanimanja potrebnih za obavljanje registrirane djelatnosti u ruralnim područjima. Posebno se ohrabruju firme koje su registrovane u projektnom području i bave se poljoprivredom i preradom hrane.

Za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika iz sredstava projekta je planirano:

  • Sufinansiranje u visini 50 % bruto minimalne plate u FBiH, koja iznosi 1.001,67 KM, odnosno iznos od 501 KM mjesečno ili maksimalno 6.012,00 KM za 12 mjeseci iz sredstava READP projekta za svakog odobrenog pripravnika sa završenom SSS. Preostali dio do punog iznosa bruto minimalne plate ili više za svakog odobrenog pripravnika plaća poslodavac.
  • Po Zakonu o radu FBiH poslodavac je obavezan pripravniku sa završenom VSS isplatiti minimalnu neto platu koja ne smije biti manja od 70% od prosječne neto plate isplaćene u sektoru u kojem se vrši zapošljavanje. U sektoru poljoprivrede i šumarstva prosječna neto plata u 2023. godini iznosila je 1.098 KM. Obaveza PCU je da sufinansira zapošljavanje pripravnika sa VSS sa iznosom od 768 KM, (maksimalno 9.216,00 KM za 12 mjeseci) za svakog odobrenog pripravnika, što predstavlja 100% iznosa minimalne mjesečne neto plate pripravnika sa VSS.

Detalje javnog poziva možete pročitati u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zapošljavanje mladih Zapošljavanje pripravnika Sektor poljoprivrede Sufinansiranje zapošljavanje Jačanje sela


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.