Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olovna sačma
  • 29.11.2020. 15:00

Europski parlament izglasao zabranu upotrebe olovnog streljiva na vlažnim staništima

Gutanje sačme najčešće uzrokuje akutno trovanje i bolnu smrt nesretne ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. Europska agencija za kemikalije procjenjuje da to rezultira smrću preko milijun ptica vodarica godišnje.

Foto: Bigstock/ Andrew Balcombe
  • 163
  • 179
  • 0

Europski parlament izglasao je 24. studenog zabranu upotrebe olovnog streljiva u močvarama i ostalim vlažnim staništima širom EU, priopćili su iz Udruge Biom. 

U konačnom glasovanju, 499 zastupnika glasalo je za zabranu, 153 protiv, a 39 ih je bilo suzdržano.

"Nadamo se da je ovo odskočna daska za Uniju, da na kraju posvuda zabrani olovno streljivo", rekao je Ariel Brunner iz organizacije BirdLife Europe.

Akutno trovanje i bolna smrt ptica

Olovo se desetljećima koristi u streljivu i ribolovnim alatima. Meci, koje mnogi preferiraju u streljivu, sastoje se od olovne sačme koja se raspršuje iz oružja u obliku mnoštva malih metaka, za razliku od ispucavanja samo jednog metka.

Zbog toga samo mali udio onog ispaljenog pogađa svoju metu, a ostatak se raspršuje i ostaje u prirodi. U ovakvoj namjeni, procjena je da se oko 21.000 - 27.000 tona godišnje rasprši u okoliš i ugrožava prirodu Europske unije.

Ostatci sačme obično završe u želudcima ptica vodarica poput labudova, flaminga, patki i gusaka. Naime, ptice zamijene olovnu sačmu s kamenčićima koje inače gutaju kako bi pospješile usitnjavanje hrane u želucu. Gutanje najčešće uzrokuje akutno trovanje i bolnu smrt nesretne ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. Europska agencija za kemikalije procjenjuje da to rezultira smrću preko milijun ptica vodarica godišnje.

Podsjećamo, Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) navode da za većinu oboljenja divljači u prirodi ne postoji efikasan način liječenja, ali se raznim preventivnim mjerama zaraze i širenja bolesti mogu u velikoj mjeri smanjiti. 

Lovci obratite pažnju - šta u slučaju bolesne divljači?

Lovci, prema preporukama inspekcije, uklanjaju iz lovišta zaražene životinje, a pod stručnim nadzorom vrše zakopavanje, dezinfekciju, dezinsekciju i slično.


Tagovi

Streljivo Olovo Zabrana EU parlament Trovanje Ptice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete