Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 06.04.2016. 12:30

Europa se budi - protestuju i njemački farmeri!

Iz Ministarstava dobivaju odgovore da ih slušaju i da imaju 25-godišnji strateški plan, no većinu farmera zanima kako će preživjeti idućih 12 mjeseci, rekao je organizator londonskog prosvjeda i vlasnik farme mliječnih krava David Handley.

  • 145
  • 8
  • 0

Europskim poljoprivrednicima je prekipjelo! Sve teža situacija u kojoj se nalaze natjerala ih je na ulice, u proteste. Više od tisuću farmera tako je nedavno marširalo Londonom tražeći od Vlade i premijera Davida Camerona da pomognu farmerima.

"Iz Ministarstava dobivamo odgovore da nas slušaju i da imaju 25-godišnji strateški plan, no većinu farmera zanima kako će preživjeti idućih 12 mjeseci", rekao je organizator protesta i vlasnik farme mliječnih krava David Handley.

Europski farmeri na ulicama: nemamo vremena

Protesti su izbili i u Njemačkoj koja se dosad odupirala krizi. Zbog smanjenje otkupne cijene mlijeka prosvjedovalo se u Dresdenu. Naime, posljednje statistike pokazuju da je prihod njemačkih farmera od 2014. do 2015. pao za 40%.

Više od 5.000 poljoprivrednika pogođenih krizom sa 600 traktora protestovalo je sredinom marta i u Helsinkiju, u Finskoj. Paket mjera u iznosu od 500 milijuna eura, koji je EU pružila u septembru, riješio je samo kap u moru problema, a poljoprivrednici se ne mogu nositi sa situacijom. Statistike pokazuju da su prihodi finskih farmera u zadnjih nekoliko godina najbrže pali u cijeloj EU, a u kombinaciji sa smanjenim maloprodajnim cijenama hrane, kašnjenjima u isplatama potpora i zastoju izvoza u Rusiju.

Podsjećamo, kriza europskih poljoprivrednika, posebice mljekara, traje godinama. Krajem, ali i početkom ove godine, prosvjedovali su i francuski farmeri. Ono što se čulo tad, čuje se i ovih dana: Europska unija, ali i Vlade svih zemalja članica, moraju djelovati trenutno, jer u suprotnom neće moći prehraniti rastuću populaciju, upozoravaju na ulicama i proizvođači i potrošači.

Foto:bigstockphotos.com;Jule_Berlin


Tagovi

London Protest Europska Unija Farmeri Brisel Dresden Poljoprivrednici Kriza u poljoprivrednom sektoru


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.