Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 04.03.2022. 15:00

EU uvodi potpunu zabranu uvoza ključnog đubriva iz Bjelorusije

EU u velikoj mjeri oskudijeva potašom, sa samo 6 posto udjela u svjetskoj proizvodnji ove sirovine. Njen uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 miliona tona, a udio uvezene iznosio je 85 posto ukupne potrošnje

Foto: Depositphotos/singkham
  • 309
  • 88
  • 0

EU je zabranila sav uvoz potaše iz Bjelorusije, važnog đubriva koje je u velikoj mjeri deficitarno u Evropi, a ta zemlja njen veliki izvoznik kao i sirovina za tu proizvodnju. Ovakav potez je dodatni pritisak na poljoprivredni sektor koji se već bori s povećanjem cijena inputa.

Ambasadori EU su 2. marta odobrili novi paket sankcija usmjerenih na Bjelorusiju zbog podrške Rusiji u njenom vojnom napadu na Ukrajinu, navodi Euractiv.

Restriktivne mjere zabrane uvoza potaše (kalij hlorida) iz Bjelorusije su uvedene još u junu, poslije prinudnog slijetanja aviona Ryanair-a u Minsku i zatvaranja opozicionog aktiviste Romana Protaseviča.

Zvaničnik EU je izjavio: "Značajno proširujemo postojeće zabrane uvoza. Procjenjuje se da će mjere usvojene u junu isključiti iz trgovine EU otprilike 20 posto potaše iskopane u Bjelorusiji. Sada je to 100 posto svih kalijum hlorida, koji podliježu ograničenjima uvoza."

Mjere su išle u pravcu da se u junu pristupi postepeno, što je tipičan pristup za sankcije EU jer blok preferira da ostavi određenu marginu kako bi mogao da reaguje ako se situacija pogorša.

"Postojala je politička odluka u to vrijeme samo da se ciljaju određene vrste potaše. Sada smo ih spremni sve zabraniti”, dodao je zvaničnik EU.

Kratak period prilagođavanja

Za evropske proizvođače đubriva ostavljen je kratak period prilagođavanja od tri mjeseca. U ovom vremenskom roku omogućava im se da izvrše postojeće ugovore potpisane prije usvajanja zabrane, jer poslije toga više neće biti moguće trgovati.

Najveći evropski proizvođač u tom sektoru, Yara, je već u januaru najavila obustavu kupovine iz Bjelorusije.

Yara morala obustaviti kupovinu sirovine za gnojivo iz Bjelorusije

Ostale glavne komponente đubriva azot i fosfati nisu uključeni u sankcionu listu, ali je junski paket već zabranio određene mješavine poput mineralnih hemijskih đubriva koje sadrže sva tri minerala, kao i mješavine koje sadrže samo fosfor i kalij.

Očekuje se rast cijena

Europska unija u velikoj mjeri oskudijeva potašom, sa samo 6 posto udjela u svjetskoj proizvodnji ove sirovine. Njen uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 miliona tona, a udio uvezene iznosio je 85 posto ukupne potrošnje EU, prema podacima koje je pružilo udruženje EU FertilizersEurope

Udruženje poljoprivrednika COPA COGECA saopštilo je da je u ovoj fazi teško imati precizne informacije o potencijalnom uticaju zabrane na cijene zbog strukture tržišta. Naveli su da očekuju rast cijena i poremećaje na tržištu, jer je situacija napeta.

Kanada je drugi značajni izvoznik ove sirovine i đubriva, ali je uvoz iz ove zemlje preskup.

Janusz Wojciechowski, evropski povjerenik za poljoprivredu, je poslije sastanka s ministrima poljoprivrede EU-27 izjavio: "Vidimo drastičnu promjenu situacije, uključujući i sektor đubriva. Nema uvoza, niti mogućnosti za njega." Dodao je da su odlučili da se saopšetenje objavi osmog marta.


Tagovi

Bjelorusija Sankcije Zabrana Uvoz đubriva Kalijum đubrivo Potaša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.