Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena sigurnost
  • 01.05.2023. 18:00

EU previše ovisi o uvozu: Mora postati samodostatna u proizvodnji hrane

Potreban je strateški plan kako bi se osigurala dostupnost hrane, uključujući korištenje strateških zaliha. Dio ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 46
  • 7
  • 0

Komitet za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta smatra da je Evropskoj uniji potreban plan kako bi osigurala dostupnost hrane.

U nacrtu rezolucije "Osiguranje prehrambene sigurnosti i dugoročne otpornosti poljoprivrede EU-a", koju je komitet usvojio s 39 glasova za, 8 protiv i 0 suzdržanih, zastupnici naglašavaju da su pandemija COVID-19 i sukob u Ukrajini razotkrili strukturne probleme u evropskom poljoprivrednom sektoru. Pozvali su na jačanje prehrambene sigurnosti i autonomije EU.

Manja ovisnost o uvozu

Od Komisije se očekuje strateški plan kako bi se osigurala dostupnost hrane, uključujući korištenje strateških zaliha. Dio ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu kako bi poljoprivrednici postali manje ovisni o uvozu iz trećih zemalja. Usvojene privremene mjere Unije za podršku poljoprivrednicima usvojene u svjetlu rata u Ukrajini, trebale bi se zadržati ako se sukob nastavi.

Nove tehnike i tehnologije 

Naglašeno je i kako je neophodno korištenje novih tehnika uzgoja koje usjeve čine otpornijima i smanjuju upotrebu sintetičkih gnojiva i pesticida.

Finansijskim sredstvima treba podržati pristup malih poljoprivrednika digitalnim tehnologijama i preciznom upravljanju usjevima. Posebnim programom treba podržati modernizaciju objekata za navodnjavanje i promociju nove vodoprivredne infrastrukture.

Rasipanje hrane i reciprocitet u trgovini

U svijetu se baci jedna trećina hrane, upozorili su europarlamentarci i pozvali na kampanje protiv njezinog rasipanja, nacionalne programe prevencije i saradnju supermarketa s bankama hrane.

Poručuju da treba ulagati u infrastrukturu za održiviji transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Upućen je poziv da se hrani i poljoprivrednim proizvodima dodijeli posebno poglavlje u trgovinskim sporazumima kako bi se zajamčio reciprocitet između evropskih i proizvođača iz trećih zemalja.

Nacrt rezolucije će sada biti stavljen na plenarno glasanje, moguće tokom sjednice od 12. do 15. juna.


Tagovi

Dostupnost hrane Evropska unija Evropski parlament Hrana Prehrambena sigurnost Ovisnost o uvozu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.