Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo
  • 22.06.2022. 17:00

EU podijeljena oko ulaganja u pogone za proizvodnju gnojiva u siromašnim zemljama 

Evropska komisija upozorila je da bi podrška proizvodnji gnojiva u zemljama u razvoju bila u suprotnosti s energetskom i ekološkom politikom bloka.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 46
  • 23
  • 0

Evropska unija je podijeljena oko toga kako pomoći siromašnijim zemljama u jeku rastuće prehrambene krize te rješavanju nestašice gnojiva uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini, a neki strahuju da bi plan ulaganja u pogone u Africi bio u sukobu sa zelenim ciljevima EU-a.

Ruski rat u Ukrajini potaknuo je globalnu prehrambenu krizu i strah da će uslijediti i gore zbog pada izvoza žitarica iz Ukrajine i skoka cijena umjetnih gnojiva, čiji su glavni proizvođači Rusija i Bjelorusija.

EU sedmicama pokušava pomoći siromašnijim zemljama u Africi i na Bliskom istoku da prebrode krizu nudeći im svježa sredstva, dok ih u isto vrijeme pokušava uvjeriti da evropske sankcije protiv Moskve i Minska nisu krive za vanredno stanje vezano uz hranu.

Planira se nova inicijativa

Na samitu čelnika EU-a krajem sedmice planira se nova inicijativa koja će strukturno smanjiti oslanjanje siromašnijih nacija na ruska gnojiva pomažući im u razvoju vlastitih pogona za proizvodnju gnojiva.

No, na sastanku s izaslanicima EU-a prošle sedmice, Komisija se izričito usprotivila tekstu, upozorivši da bi podrška proizvodnji gnojiva u zemljama u razvoju bila u suprotnosti s energetskom i ekološkom politikom bloka, rekli su dužnosnici.

Proizvodnja umjetnih gnojiva ima velik utjecaj na okoliš i zahtijeva velike količine energije. Međutim, ona su ključna za učinkovito povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Alternative i učinkovito korištenje gnojiva

Nacrt zaključaka sa samita od 23. do 24. juna, koji je vidio Reuters, poziva Komisiju da osmisli plan "za podršku razvoja kapaciteta za proizvodnju gnojiva u zemljama u razvoju".

O tekstu, koji je napisan 15. juna, a pripremili su ga pomoćnici predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, raspravljat će se te će ga se vjerovatno doraditi na sastanku evropskih ambasadora u ponedjeljak, rekli su dužnosnici.

Komisija je pozvala vlade da izmijene tekst te da se pozivaju samo na plan za podršku alternativa gnojivima ili učinkovitijeg korištenja gnojiva, rekli su dužnosnici. Komisija nije imala komentar na tu temu.


Tagovi

Europska unija Proizvodnja gnojiva Siromašne zemlje Europska komisija


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

116


Glasova: 48

Jedan 41,4%

Glasova: 38

Tri 32,8%

Glasova: 9

Sedam 7,8%

Glasova: 21

Nijedan 18,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]