Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 05.10.2022. 15:00

EU nikada nije uvela sankcije Rusiji na izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva

Nijedna od mjera koje je EU donijela ne zabranjuje trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i gnojiva, između trećih zemalja i Rusije, poručuje EK

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 64
  • 23
  • 0

Nakon što je prošlog mjeseca generalni sekterat UN-a António Guterres upozorio da treba ukloniti sve postojeće prepreke izvozu mineralnih gnojiva iz Rusije, uključujući i amonijak, Evropska komisija je na svojim stranicama ažurirala česta pitanja o sankcijama Rusiji, a koja se odnose i na ovu robu. 

Sankcije se ne odnose na gnojiva

Naime, nijedna od mjera koje je EU donijela ni na koji način nije usmjerena na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i gnojiva, između trećih zemalja i Rusije.

Sankcije EU-a izričito isključuju snabdijevanje hranom i gnojivima te nisu uvedene na ruski izvoz hrane na globalna tržišta. Svako može kupovati, prevoziti i osiguravati hranu i gnojiva koji potječu iz Rusije te obavljati poslove u vezi s time, poručuju na svojim stranicama. 

Ograničenja uvoza određenih gnojiva koja sadrže potašu na temelju sankcija EU-a primjenjuju se samo na proizvode koji se uvoze u EU i ne odnose se na njihov izvoz u Ukrajinu iz EU-a ili Rusije, pojašnjavaju. 

Imaju i iznimke

Također, dodaju da su sankcijama utvrdili i iznimke: iako evropski zračni prostor nije otvoren za ruske letjelice, države članice EU-a mogu odobriti prelijetanje svojih granica ako je to potrebno u humanitarne svrhe.

Države članice su ovlaštene plovilima pod ruskom zastavom odobriti pristup lukama EU-a te ruskim cestovnim prijevoznicima odobriti ulazak u EU u svrhu uvoza ili prijevoza poljoprivrednih proizvoda, uključujući gnojiva i pšenicu, koji ne podliježu ograničenjima.

UN opet reagirao

Ipak, u UN-u su ponovo reagirali. Zalažu se za smanjenje cijena gnojiva kako bi se izbjegla "buduća kriza" u dostupnosti te robe, s posebnim naglaskom na ruski amonijak. 

Također, dužnosnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i ograničenje cijena prodaje ruske nafte, reklo je sedam evropskih diplomata portalu Politico. Pojedinosti tek treba potpisati u pisanom obliku.

EK je prošle sedmice predstavila novi paket sankcija, koji uključuje i više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.


Tagovi

Sankcije Rusiji Izvoz gnojiva Ruska gnojiva Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Dok se vinova loza gajila na vlastitom korijenu nazivali su je biljkom siromašnih zemljišta jer je uspijevala na svim tipovima zemljišta, osim na močvarnim i zaslanjenim... Uskoro na AK 🍇