Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 16.07.2016. 12:00

EU mora spriječiti nepoštenu trgovačku praksu

Slovačka je preuzela predsjedanje Vijećem EU, a ministrica Gabriela Matečna predstavila prioritete u sektoru poljoprivrede.

Foto: spectator.sme.sk
  • 179
  • 8
  • 0

Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke Republike predstavila je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta održanoj ovog tjedna u Bruxellesu, prioritete slovačkog presjedanja Vijećem EU u sektoru poljoprivrede koje je započelo 1. srpnja, a završit će 31. prosinca 2016.

"Slovačka preuzima predsjedništvo Unijom u teškom trenutku za poljoprivredu. Brojne poteškoće u sektoru mlijeka, voća i povrća, ali i ruski embargo utječu na današnju tešku situaciju. Rješenje se mora naći na evropskoj razini i mora biti utemeljeno na solidarnosti", naglasila je.

Sprječavanje nepoštene trgovačke prakse

Kao prvi od prioriteta poljoprivredne politike tijekom slovačkog presjedanja Unijom ministrica Matečná istaknula je predanost uspostavi korektnih odnosa u lancu opskrbe hranom, povećanju transparentnosti sustava i sprječavanju nepoštene trgovačke prakse.

Drugi prioritet slovačkog predsjedanja bit će odnosi s trećim državama u globaliziranom svijetu te sklapanje ugovora o trgovini koji trebaju biti uravnoteženi između liberalizacije tržišta i zaštite vrijednosti europske poljoprivrede. Upravo je poljoprivreda u žarištu pregovora te je potrebno stvoriti prostor za pripremu sporazuma o slobodnoj trgovini poput TTIP-a ili sporazuma s državama MERCOSUR-a (Južne i Srednje Amerike).

Pri sklapanju tih sporazuma mora se voditi računa o kapacitetima evropskog tržišta jer to tržište nije u stanju prihvatiti višak proizvoda. Ministrica Matečná navela je kao treći prioritet nastavak rada na pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike putem mogućeg smanjivanja birokracije, kako za poljoprivrednike tako i za vlasti.

Olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu

Područje ekološke proizvodnje te napori nizozemskog predsjedništva na uspostavi odgovarajućeg označavanja ekološke hrane, četvrti su prioritet slovačkog predsjedništva. Cilj je i olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu za više proizvođača.

Kao peti prioritet ministrica Matečná je istaknula šumarstvo. Potrebno je definirati međunarodni okvir za održivo gospodarenje šumom što također treba biti i dio međunarodnih pregovora i sporazuma s UN i Svjetskom organizacijom za hranu koja se bavi i šumarstvom.

Od ostalih prioriteta ministrica Matečná navela je nastavak rada na zakonodavnim aktima o veterinarsko-medicinskim proizvodima i ljekovitoj hrani za životinje, kao i na poduzimanju potrebnih koraka na suzbijanju otpornosti na antibiotike. Također je najavila i nastavak rada na Uredbi o službenim kontrolama te njenom skorom donošenju u Evropskom parlamentu. Istaknula je i skori početak rasprave o prijevarama povezanima s hranom.

Foto: spectator.sme.sk


Tagovi

Nepoštena trgovačka praksa Ministrica poljoprivrede Slobodna trgovina TTIP ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁