Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cork deklaracija
  • 07.09.2016. 18:00

EU komisija: Bolji život za ruralna područja!

Evropska komisija je nakon 20 godina u Corku zaključila još jednu poljoprivrednu konferenciju. Kojim putem ide EU poljoprivreda?

Foto: Phil Hogan
  • 163
  • 7
  • 0

Još 1996. godine, Evropska komisija održala je u Corku u Irskoj konferenciju o ruralnom razvoju koja je promijenila tijek povijesti. Konferencija je zaključena Cork Deklaracijom o ruralnom razvoju.

Danas, 20 godina kasnije, Evropska komisija je na istom mjestu zaključila još jednu evropsku konferenciju.

EU ministar poljoprivrede Phil Hogan objavio je i listu prioriteta nove ruralne politike za EU. Na ruralnoj konferenciji je donešeno 10 najbitnijih točaka za daljnji razvoj poljoprivrede i ruralnog područja unutar Evropske unije.

Kojim putem će krenuti ruralna politika EU?

Unapređenje ruralnog prosperiteta za lokalni razvoj važan je dio ove politike. Tu je i jačanje ruralnog lanca vrijednosti i lokalnih proizvodnih mreža. Kako je zaključeno, potrebne su konstantne investicije zbog održivosti ruralnog prostora što će povećati vrijednost ruralnom prostoru i osigurati mu održivost. Očuvanje ruralnog okoliša i upravljanje resursima vrlo je naglašena stavka i cilje je pronaći rješenja bazirana na znanstvenim istraživanjima i razmjeni znanja.

Prema mišljenju agrarnih stručnjaka, razvoj cirkularne ekonomije je prvi korak ka poduzimanju koraka prema sprečavanju klimatskih promjena. Sve se to planira uz adekvatno ulaganje u obrazovanje i inovacije, a plan je dati lokalnim zajednicama veću autonomiju i sposobnost upravljanja te pojednostaviti primjenu poljoprivredne politike. Isto tako, važan je aspekt i ruralne politike koja ne smije biti svrha sama sebi, već služiti svrsi, naglasili su u Evropskoj komisiji.

Foto: Phil Hogan


Tagovi

Phil Hogan Cork Ruralna konferencija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete