Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografske oznake
  • 28.11.2020. 12:30

EU - Kina: Mi njima vino i sir, oni nama čaj, voće i povrće?

Vijeće EK je usvojilo odluku o zaključenju sporazuma između Europske unije i vlade NR Kine o suradnji i zaštiti geografskih oznaka kako bi se takvi proizvodi zaštitili od imitacija i zlouporabe.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 66
  • 220
  • 0

Vijeće Europske komisije je usvojilo odluku o zaključenju sporazuma između Europske unije i vlade Narodne Republike Kine o suradnji i zaštiti geografskih oznaka (GO), stoji u priopćenju.

Tako će popis 100 europskih prepoznatljivih poljoprivredno-prehrambenih GO na kojem je 54 vina, 15 žestokih pića, 16 sireva i drugih proizvoda poput Minhenskog piva ili češkog Žatecký hmelja, pršuta iz Parme i drugih, u Kini biti pravno zaštićeni od imitacija i zlouporabe naziv proizvoda.

Na njihovu popisu je odobreno 45 proizvoda koji se odnose na voće, povrće i žitarice, bilo u svježem ili prerađenom stanju - od ningxia riže, preko mung graha i raznih gljiva do goji bobica te čak 28 raznih čajeva. Ipak, na popisu je i meso jaka i koze s Arbasa. 

EU i Kina potpisale istorijski sporazum o zaštiti europskih oznaka geografskog porijekla

Dakle, ovi će proizvodi biti zaštićeni u EU, čime se osigurava međusobno poštivanje najboljeg iz obje poljoprivredne tradicije, a o kojim se točno artiklima radi, provjerite u dokumentima ispod teksta. 

Stupa na snagu početkom iduće godine

"To je prvi put da s Kinom potpisujemo sporazum o uzajamnoj zaštiti zemljopisnih oznaka. Naši će proizvodi biti bolje zaštićeni na kineskom tržištu u odnosu na slične koji nemaju podrijetlo navedeno pomoću njih", izjavio je Peter Altmaier, savezni ministar za ekonomska pitanja i energiju Njemačke te predsjednik Trgovinskog vijeća. Dodao je da će to pomoći europskom izvozu u Kinu i ojačati njihovu tržišnu poziciju.

Nakon suglasnosti Europskog parlamenta 11. studenoga 2020. i odluke koja je usvojena u Vijeću, sporazum bi mogao stupiti na snagu početkom 2021. godine.

Osim toga, u roku od četiri godine, opseg sporazuma proširit će se na dodatnih 175 artikala s GO, s obje strane. On također uključuje mehanizam za njihovo dodavanje na listu. 

Kina uvozi velik broj zaštićenih proizvoda iz EU

Inače, suradnja između EU i Kine na području ovih oznaka započela je 2006. godine, a rezultirala je prvom serijom od 10 proizvoda zaštićenih sa svake strane šest godina kasnije.

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Kina je 2019. bila treće najveće odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode EU-a, vrijedno 14,5 milijardi eura. Također je drugo najveće za izvoz EU onih zaštićenih geografskim oznakama, čineći 9% vrijednosti, uključujući vina, žestoka pića i ostale poljoprivredno-prehrambene proizvode.

U vrijednosnom smislu, to je tržište vrijedno oko 74,8 milijardi eura, ili 6,8% hrane i pića, a izvoz vrijedan 16,9 mlrd. € čini 15,4% cjelokupnog izvoza hrane i pića u EU.


Tagovi

Europska unija Kina Sporazum Zaštićene oznake Oznake podrijetla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]