Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarni paneli
  • 03.06.2022. 12:00
  • Brčko distrikt, Brčko

EU dala vjetar u leđa: "Voćar" iz Brčkog sam će proizvoditi struju

U procesu proizvodnje, utroše velike količine struje, a kako bi smanjili troškove, uz finansijsku podršku EU izgradilili su solarnu elektranu najnovije generacije

Foto: EU4AGRI
  • 292
  • 93
  • 0

Kompanija "Voćar" iz Brčkog više od 30 godina bavi se proizvodnjom zdrave hrane, grickalica i proizvoda neophodnih svakom domaćinstvu kao što su začini, kakao i brašno. Posebno prepoznatljivi proizvodi ove firme su suha šljiva i šljiva u belgijskoj čokoladi.

Kvalitetu su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje. U toku 2021. godine, uz pomoć projekta EU4AGRI, ostvarili su dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu.

"Imati vlastitu proizvodnju električne energije bio je cilj koji smo sebi davno postavili, ali za nas je realizacija ovako skupih projekata veliko finansijsko opterećenje. Iz ovog je razloga bila značajna podrška Evropske unije koja nam je dala vjetar u leđa da i dalje nastavimo dalekosežno planirati naš rad i razvoj", objašnjava Esed Musić, vlasnik ove kompanije.

Solarni paneli na krovu

U svom asortimanu nude više od 100 različitih proizvoda kupcima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i drugih. U procesu proizvodnje, utroše velike količine struje, a kako bi smanjili troškove, uz finansijsku podršku EU izgradilili su solarnu elektranu najnovije generacije.

Solarna elektrana će zadovoljiti oko 65% ukupne potrebe za strujom

"Solarni paneli su postavljeni na krovne površine naših proizvodnih i skladišnih objekata koji su po lokaciji i obliku krovova bili idealni. Naša solarna elektrana zauzima 1.000 metara kvadratnih i proizvodi 150 KW električne energije, što će imati veliki učinak na našu energetsku neovisnost", ističe Musić.

Projekat izgradnje koštao je oko 163.000 KM, od čega su kroz projekat EU4AGRI osigurana sredstva u iznosu od oko 106.000 KM, a sama kompanija je osigurala oko 57.000 KM. Putem solarne elektrane će zadovoljiti oko 65 posto ukupne potrebe za strujom.

Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se i u tome što će na ovaj način doprinijeti smanjenju zagađenosti okoline ugljik dioksidom. Korištenjem energije iz sunca ova će firma smanjiti emisiju CO2 za otprilike 76 posto.

"Naši proizvodi nastaju uz pomoć zelene energije i veoma smo ponosni na svoj rad", dodaje Esed.

Energetska neovisnost

Dosadašnji rezultati bili su im poticaj u donošenju odluke da svoje potrebe za električnom energijom u narednom periodu crpe isključivo iz obnovljivih izvora.

"Mi imamo još slobodnih krovnih površina koje ispunjavaju uslove za montažu solarne elektrane i želja nam je da ostvarimo 100 postotnu energetsku neovisnost. Na ovaj bismo način dodatno doprinijeli zaštiti okoliša i našoj potpunoj neovisnosti", zaključuje vlasnik ove kompanije.


Tagovi

Solarni paneli Voćar Esed Musić EU4AGRI Solarna elektrana Proizvodnja struje Električna energija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.