Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda u poljoprivredi
  • 06.10.2021. 18:00

ERS kritizira EU zbog navodnjavanja - koji su ključni problemi?

Europski revizorski sud osudio je slabo provedene politike EU za koje kažu da poljoprivrednicima dopuštaju zlouporabu korištenja vode. Kritizirao je i program subvencioniranja agrara.

Foto: Bigstock/Dave Willman
  • 53
  • 15
  • 0

Europski revizorski sud objavio je izvješće o održivoj uporabi vode u poljoprivredi u kojem kritizira programe subvencioniranja u Europskoj uniji i inspekcije. U izvješću stoji da politika EU-a promiče i prečesto potiče veće, a ne učinkovitije njezino korištenje. Osim toga navodi se da ovaj sektor utječe na kvalitetu tog resursa i to uglavnom zbog onečišćenja gnojivima i pesticidima.

Naime, pristup koji EU trenutačno primjenjuje na gospodarenje vodama temelji se na Okvirnoj direktivi iz 2000. kojom su uvedene politike povezane s održivom uporabom. 

Bolje infrastrukture

Važnu ulogu u održivosti ima i Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) u čijem okviru postoje instrumenti koji mogu doprinijeti smanjenju pritiska na vodne resurse, kao što je povezivanje plaćanja sa zelenijim praksama te financiranje učinkovitije infrastrukture za navodnjavanje.

"Voda je ograničeni resurs i budućnost poljoprivrede uvelike ovisi o tome da se upotrebljava na učinkovit i održiv način", izjavila je Joëlle Elvinger, članica Suda zadužena za ovo izvješće. "Ipak, politike EU-a dosad nisu u dovoljnoj mjeri doprinijele smanjenju učinka poljoprivrede na vodne resurse", upozorila je.

Naime, Okvirna direktiva o vodama sadržava zaštitne mjere protiv neodrživog korištenja, ali države članice odobravaju brojne iznimke u agrarnom sektoru. Revizori su utvrdili da su one naveliko dopuštene, čak i u regijama pogođenima sušom.

Ne naplaćuje se stvarna potrošena količina?

Istodobno, pojedina nacionalna tijela rijetko kažnjavaju nezakonitu uporabu kada ju otkriju. Okvirnom direktivom također se od država članica zahtijeva da prihvate načelo "onečišćivač plaća". Međutim, voda je još uvijek jeftinija kada se upotrebljava u poljoprivredi te mnoge države članice i dalje ne ostvaruju povrat troškova za vodne usluge u tom sektoru kao što to čine u drugima.

Revizori ističu da se poljoprivrednicima često ne naplaćuje stvarna količina koju potroše. Potpora EU-a u okviru ZPP-a većinom nije uvjetovana ispunjavanjem obveza koje potiču njezino učinkovito korištenje. 

Nekim plaćanjima podupiru se usjevi koji zahtijevaju velike količine vode, kao što su riža, voće i povrće, i to bez zemljopisnih ograničenja, što znači i u područjima pogođenima nestašicom ovog resursa.

Prilika u okviru programa ruralnog razvoja

Revizori ističu da ni mehanizam višestruke sukladnosti u okviru ZPP-a (npr. plaćanja uvjetovana određenim okolišnim obvezama) gotovo nema učinka. Zahtjevi se ne primjenjuju na sve poljoprivrednike te države članice u svakom slučaju ne provode dovoljno inspekcija i odgovarajućih provjera kako bi spriječile nezakonito korištenje. 

Kako stoji u izvješću, osim izravnih plaćanja, u okviru ZPP-a financiraju se i ulaganja u mjere kao što je njezino čuvanje i zadržavanje. Međutim, poljoprivrednici rijetko koriste tu priliku, a u okviru programa ruralnog razvoja rijetko se pruža potpora infrastrukturi za ponovnu uporabu.

Modernizacija postojećih sustava za navodnjavanje također ne podrazumijeva uvijek uštedu jer se ona može preusmjeriti na usjeve koji zahtijevaju velike količine ili na navodnjavanje veće površine. Slično tome, postavljanjem nove infrastrukture kojom se povećava navodnjavana površina vjerojatno se povećava pritisak na slatkovodne resurse. Revizori općenito ističu da su se sredstvima EU-a sigurno financirala poljoprivredna gospodarstva i projekti koji dovode u pitanje održivost ovog resursa. 


Tagovi

Navodnjavanje Voda Europska unija Europska politika Potrošnja vode Europski revizorski sud Korištenje vode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete