Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 16.06.2019. 18:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Ergela lipicanera u zatvoru

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici postoji ergela, u kojoj se nalazi 47 grla lipicanera i nekoliko poni konja. Na ovaj način je spojeno lijepo i korisno, jer je rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica.

Foto: Dušan Knežić
  • 122
  • 17
  • 0

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici (susjedna Srbija, op.ur.) postoji ergela, u kojoj se nalazi 47 grla konja lipicanera i nekoliko poni konja. Tu obitava i lokalni Konjički klub "Srem", čiji su osnivači radnici KP doma, i koji rade zajedničkim snagama sa pomenutom ustanovom i koriste njene resurse.

"Lipicaneri se koriste i kao radni i kao paradni konji," kaže Vladimir Vukotić, predsjednik Konjičkog kluba "Srem" i direktor ekonomije u okviru KP doma.

Kod osuđenih lica postoji interesovanje za rad s konjima: čiste objekte, hrane ih i napajaju, neki žele i da kočijaše. U skladu sa mogućnostima, to i rade. 

Rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica 

Na ovaj način je spojeno lijepo i korisno, jer je rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica. Iskustva su pokazala da generalno, rad sa životinjama pozitivno djeluje na osobe koje služe kazne, te slične stvari praktikuju mnoge kazneno - popravne institucije u svijetu. Konjarstvo je za ovdašnje prilike skup sport, pa je jedan od prihoda Konjičkog kluba "Srem" i škola jahanja.

"Imamo više nego popularne cijene, tako da trenutno školu pohađa 80 stalnih polaznika. Kreću se između 1.500 i 2.500 dinara (25 do 40 KM), zavisi da li je u pitanju grupno ili individualno jahanje, što je daleko manje nego u drugim gradovima. Nije nam profit u prvom planu, već nam je interes da omasovimo školu jahanja," rekao je Vukotić. 

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici nalazi se 47 grla konja lipicanera i nekoliko poni konja

Rasni konji postali su dio ergele još 1930. godine 

Konji su dIo mitrovačkog KP doma od osnivanja ove ustanove, čija je gradnja počela 1895. godine (po naredbi cara Austrougarske Franje Josipa), a završena četiri godine kasnije. Pronađeni su podaci po kojima su rasni konji postali dio ergele od 1930. godine, te je gajenje konja podignuto na viši nivo.

Do 2000. godine dio ergele su bili i engleski konji, ali tada se u KP domu desila pobuna zatvorenika, dio štala je uništen i više nije bilo uslova za držanje galopera. No, nedavno je urađen nov štalski objekat, što će poslovanje ergele u budućnosti sigurno podići na viši nivo. 

Fijakerijada u Sremskoj Mitrovici 

Nedavno je, kao dio projekta "HORIS", konjičke rute u Srijemu, u sklopu Poljoprivrednog sajma u Sremskoj Mitrovici, održana fijakerijada, koja je i pored toplog vremena bila odlično posjećena.  

Kao dio projekta "HORIS", konjičke rute u Srijemu, u sklopu Poljoprivrednog sajma u Sremskoj Mitrovici, održana je fijakerijada

Svake godine na hipodromu kraj KP doma organizuju se dva trkačka dana - galopske trke i fijakerijada. Takođe, članovi Konjičkog kluba učestvuju u svim manifestacijama koje organizuje Grad Sremska Mitrovica. 


Tagovi

Lipicaneri Uzgoj konja Kazneno - popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Ergela Vladimir Vukotić Resocijalizacija


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]