Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana kaveza
  • 18.04.2021. 15:00

EP: Zabrana kaveza i bokseva moguća je samo uz financijsku potporu poljoprivrednicima

Europarlamentarci su pozvali i na stroge i učinkovite mjere kako bi se izbjegao uvoz jeftinijih proizvoda s nižim standardima dobrobiti životinja iz zemalja koje nisu članice EU.

Foto: Depositphotos/tawintaew
  • 117
  • 273
  • 0

Zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak su raspravljali o građanskoj inicijativi za zabranu upotrebe kaveza za domaće životinje, zajedno s organizatorima ove kampanje, povjerenicima i predstavnicima drugih tijela EU-a.

"Pozdravljam i podržavam ovu inicijativu. Dobrobit životinja može se poboljšati u EU-u", rekao je na početku rasprave predsjednik Odbora za poljoprivredu Norbert Lins, ali i dodao kako je od najveće važnosti da se prije planiranja bilo kakvog radikalnog pomaka, dakle zabrane kaveza, mora analizirati cijena koju će takva promjena donijeti. "Moramo razmisliti o pružanju dovoljne financijske potpore, naknade ili drugih poticaja poljoprivrednicima", dodao je.

"Ovo je šesta europska građanska inicijativa koja je uspjela među njih 76 registriranih u posljednjih osam godina. Predstavlja treći najveći broj ikad prikupljenih potpisa i prvi važeći ECI za dobrobit uzgajanih životinja", rekla je predsjednica Odbora za peticije Dolors Montserrat. "Podnesena je u vrijeme kada se intenzivan uzgoj životinja podvrgava sve većem nadzoru javnosti i zahtijeva od EU da napravi veće promjene", dodala je.

Preusmjeriti na alternativne, već postojeće sustave

Nakon uvodnih riječi, organizatorice ove inicijative, Olga Kikou i Leopoldine Charbonneaux predstavile su njezine ciljeve, koji se posebno odnose na obustavu korištenja kaveza za brojne vrste, uključujući nesilice, zečeve, kokoši, prepelice, patke i guske, ali i zabranu bokseva za krmače nakon prasenja, kao i teliće. 

"Umjesto da koristimo kaveze, pozivamo EU da uzgoj preusmjeri na alternativne sustave koji već postoje, poput staja, ekoloških sustava, slobodnog uzgoja ili prasenja", rekla je Kikou. 

Naglasila je da poljoprivrednicima treba pružiti financijsku potporu za prelazak na uzgoj bez kaveza te da uvozni proizvodi iz zemalja koje nisu članice EU također moraju udovoljavati EU standardima dobrobiti životinja.

"Zabrinutost za njihovu dobrobit leži u središtu Zelenog plana i strategije od farme do vilice", komentirala je povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodajući kako su u EP svjesni da treba učiniti više. Dodala je da je potrebno provjeriti postojeće propise kako bi mogli predložiti novi zakon do 2023. 

Trgovinski partneri EU morat će poštovati nova pravila?

"Europska komisija uistinu želi poboljšati dobrobit životinja, to je u srcu Zelenog plana", rekao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i naglasio da inicijativa ima njegovu punu podršku. Pozvao je na to da se više novca poljoprivredne politike EU-a koristi za poboljšanje dobrobiti životinja, ali i inzistirao da trgovinski partneri EU također prihvate iste standarde ili njihove ekvivalentne. 

Zastupnici u Europskom parlamentu naglasili su važnost osluškivanja i djelovanja na zabrinutost građana o dobrobiti životinja. Međutim, mnogi su inzistirali na činjenici da svako potencijalno postupno ukidanje uzgoja u kavezima zahtijeva odgovarajuću financijsku potporu, poticaje i odgovarajuće prijelazno razdoblje.

Pozvali su na stroge i učinkovite mjere kako bi se izbjegao uvoz jeftinijih proizvoda s nižim standardima dobrobiti životinja iz zemalja koje nisu članice EU. Neki su također zatražili odgovarajuću procjenu učinka i tražili zakonodavno djelovanje EU-a.

Čitavu raspravu pogledajte u videu


Tagovi

Zabrana kaveza Građanska inicijativa Potpora poljoprivrednicima Europski parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić