Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enset
  • 02.12.2019. 18:45

Enset ili banana na steroidima - biljka koja može preživjeti globalno zatopljenje?

U Etiopiji je koriste kako za ljudsku, tako i za stočnu hranu, ali i kao građevisnki materijal, materijal za izradu ambalaže te lijekova, navodi Reuters.

Foto: WikimediaCommons/Myself (Renata3)
  • 91
  • 11
  • 0

Opisana kao banana na steroidima, biljka enset (Ensete ventricosum), poznatija kao etiopijska, abesinska ili pak lažna banana, mogla bi biti značajna u doba kada se borimo sa globalnim zatopljenjem. 

Radi se o biljci koja naraste do 10 metara u visinu, a u Etiopiji je koriste kako za ljudsku, tako i za stočnu hranu, ali i kao građevisnki materijal, materijal za izradu ambalaže te lijekova, navodi Reuters

Trpi i sušu i smrzavanje

"Ljudi kažu da je ovo novo čudo", kaže James Borrel, znanstvenik iz londonskog Kraljevskog botaničkog vrta koji istražuje potencijal ove biljke. 

Ono što je najvažnije u vrijeme klimatskih promjena te sve sušnijih godina, istraživanja pokazuju kako je ova biljka otporna na sušu.

Borrell kaže kako enset raste u širokom rasponu vremenskih uslova - od vrućine, preko magle do smrzavanja, a može se ubirati u bilo kojem trenutku. 

Iako enset raste od Etiopije do Južne Afrike, kultiviran je samo u Etiopskom gorju što je zbunjivalo znanstvenike. 

Od škrobi se izrađuje kocho

Ovu biljku nazivaju i "drvo protiv gladi", a bila je na popisu neobičnih sastojaka kojega su istaknuli vodeći lodonski kuhari na nedavno održanom događaju koji promiče raznolikost hrane

Ova je biljna vrsta u bliskom srodstvu sa bananom, sam plod je pun sjemenki i nije jestiv. No, škrobno tkivo iz samog debla kao i podzemne lukovice mogu težiti do 100 kilograma te se koristiti kao hrana. Ovi dijelovi biljke prije upotrebe moraju fermentirati, a nakon toga se koriste u izradi jela kojega Etiopljani nazivaju "kocho". 

Yeshak Fantu, voditelj etiopijskog restorana u Londonu kaže kako je kocho za Etiopljane ono što su "riba i krompirići" (fish and chips) za Britance. 


Tagovi

Enset Etiopijska banana Aesinska banana Kocho Etiopija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić