Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 23.12.2017. 17:00

Emisija CO2 blizu rekordnih 37 milijardi tona

Prema najnovijim podacima predstavljenim na Međunarodnoj konferenciji o klimi u Bonu, što prije se mora nešto učiniti na smanjenju ispuštanja štetnih plinova da bi se izbjegle oluje, toplotni valovi i rast nivoa mora.

Foto: Sean Branconier/Flickr
  • 168
  • 10
  • 0

Ove godine je emisija ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu iz fosilnih goriva i industrije bila za 2% veća nego u 2016. godini i prijetila da dosegne rekordnih 37 milijardi tona. Kako prenosi National Geografic, emisije štetnih plinova su između 2014. i 2016. godine stagnirale, ali će u 2017. porasti, uglavnom zbog sve većeg industrijskog napretka Kine.

Što prije smanjiti emisiju štetnih plinova

Prema najnovijim podacima predstavljenim na Međunarodnoj konferenciji o klimi, organiziranoj u Bonnu, što prije se mora nešto učiniti na smanjenju ispuštanja štetnih plinova da bi se izbjegle oluje, toplinski valovi i rast razine mora. Izvještaj grupe "Global Carbon Project", koju čini 76 stručnjaka iz 15 zemalja, pokazao je da vrijednosti iz 2016. godine nisu bile gornja granica. To je potvrdila i direktorica centra "Tyndall" na londonskom sveučilištu "East Anglia", upozoravajući da ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu ponovno snažno raste i napomenuvši da je to jako razočaravajuće.

195 zemalja obvezalo se smanjiti globalno zagrijavanje

Konferencija održana u Bonnu je samo jedan u nizu sastanaka znanstvene i stručne javnosti da bi se pronašli mehanizmi za ostvarenje ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine kojim se 195 zemalja svijeta obvezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razvojem. Sporazum su potpisali predstavnici država ili vlada, a do sada ga je ratificiralo više od 130 zemalja.

Foto: Sean Branconier/Flickr


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete