• Eksplozija u Rafineriji
  • 10.10.2018. 09:30

Eksplozija u Rafineriji nafte: Ekološke opasnosti nema?

Eksplozija se dogodila u postrojenju za preradu nafte i samo će vrijeme pokazati kakav će ovo utjecaj imati na kvalitetu zraka, zemlje i vode.

Foto: Facebook/iBrod
  • 201
  • 10
  • 0

Nakon što je jučer, 9.10. u kasnovečernjim satima došlo do jake eksplozije, a nakon toga i požara u Rafineriji nafte Bosanski Brod u Brodu u kojoj je, nažalost, poginuo i jedan radnik, a devet ih je povrijeđeno, načelnik opštine Ilija Jovičić poručio je građanima da nema ekološke opasnosti te da je u Rafineriji sve pod kontrolom. 

Požar je lokaliziran veoma brzo uz intervenciju vatrogasaca iz rafinerije nafte i Gradske vatrogasne jedinice

Ipak, nadležne službe naredile su jučer građanima koji žive u blizini rafinerije da se sklone, jer u oblaku dima ima štetnih čestica po zdravlje. Mnogi od njih, posebno oni koji imaju malu djecu, brzo su se uputili izvan grada,.  

U Slavonskom Brodu, u susjednoj Hrvatskoj odmah su ponudili potrebnu pomoć, most je bio spreman da se otvori za evakuaciju povrijeđenih, a bolnica je imala rezervne timove koji su bili spremni za intervenciju. 

Na službenim stranicama Grada Slavonski Brod jutros je objavljena informacija kako prema dostupnim podacima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon.

Također jutros je iz Optima grupe u čijem sastavu posluje Rafinerija saopštila kako je kvaliteta vazduha u Brodu u granicama normale te da nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susjednih lokalnih zajednica. 

U saopštenju ističu da je formirana operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica havarije. 

"Službena komisija je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada komisije biće objavljeni naknadno", navode iz "Optima grupe".

Eksplozija se dogodila u postrojenju za preradu nafte i samo će vrijeme pokazati kakav će ovo utjecaj imati na kvalitetu zraka, zemlje i vode.


Tagovi

Eksplozija u Rafineriji Rafinerija nafte Brod Onečišćenje Ekološka opasnost


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi