Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcijski plan
  • 17.05.2021. 14:00

EK: Predstavljen akcijski plan za smanjenje onečišćenja zraka, vode i tla do 2050.

Europska komisija je donijela akcijski plan EU-a: "Prema postizanju nulte stope onečišćenja zraka, vode i tla", koji je glavni rezultat zelenog plana i glavna tema ovogodišnjeg Zelenog tjedna.

Foto: Vedran Stapić
  • 73
  • 9
  • 0

"Prema postizanju nulte stope onečišćenja zraka, vode i tla" akcijski je plan Europske unije, a kojega je proteklog tjedna donijela Europska komisija. Ovaj je plan glavni rezultat zelenog plana i glavna tema ovogodišnjeg Zelenog tjedna. On sadrži viziju o smanjenju onečišćenja u svijetu do 2050., na razine koje nisu štetne za ljudsko zdravlje i prirodne ekosustave, kao i mjere za ostvarenje te vizije.

Planom se povezuju sve relevantne politike EU-a radi rješavanja tog problema, a i njegovog sprječavanja, s posebnim osvrtom na digitalna rješenja. Predviđa se i preispitivanje zakonodavstva kako bi se utvrdili mogući nedostaci i područja u kojima je potrebno poboljšati njegovu provedbu.

"Zeleni plan usmjeren je na očuvanje zdravog planeta za sve. Moramo intervenirati odmah kako bismo osigurali netoksičan okoliš", rekao je izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, Frans Timmermans. Dodao je da Europa radi i na izgradnji čišćeg, pravednijeg i održivijeg gospodarstva pridonoseći tako postizanju nulte stope onečišćenja.

"Danas je više nego ikada prije izražena potreba za vodstvom EU-a u borbi protiv onečišćenja na globalnoj razini", upozorio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius. On smatra da će se pomoću akcijskog plana za postizanje nulte stope onečišćenja stvoriti zdravo životno okruženje za Europljane te da će se pridonijeti oporavku i potaknuti prelazak na čisto, kružno i klimatski neutralno gospodarstvo.

Koji su glavni ciljevi i mjere?

U planu su postavljeni glavni ciljevi smanjenja onečišćenja do 2030., a EU se usmjerava prema postizanju cilja za 2050. - zdravog planeta za zdrave ljude, posebno u pogledu poboljšanja kvalitete zraka radi smanjenja broja slučajeva preuranjene smrti. Zatim poboljšanja kvalitete vode smanjenjem količina otpada, plastičnog otpada u moru (za 50 posto) i mikroplastike koja se ispušta u okoliš (za 30 posto).

Također, cilj je poboljšati kvalitetu tla smanjenjem gubitka hranjivih tvari i upotrebe pesticida za 50 posto te smanjiti broj ekosustava s ugroženom bioraznolikošću zbog onečišćenja zraka za 25 posto. Osim toga, plan je smanjiti broj osoba kronično izloženih buci iz prometa za 30 posto i znatnog smanjenja proizvodnje otpada i preostalog komunalnog otpada za 50 posto.

U planu je naveden niz vodećih inicijativa i mjera, uključujući sljedeće: usklađivanje standarda kvalitete zraka s najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, preispitivanje kvalitete vode i propisa EU-a o otpadu. Zatim, poticanje nulte stope onečišćenja uslijed proizvodnje i potrošnje, predstavljanje ljestvice stupnjeva zelene učinkovitosti, smanjenje zdravstvene nejednakosti i vanjskog utjecaja ekološkog otiska i onečišćenja EU-a ograničavanjem izvoza proizvoda i otpada koji stvaraju štetne i toksične učinke u trećim zemljama, osnivanje laboratorija za  digitalna rješenja i jačanje centara znanja.

Europska komisija pozvala je građane da sudjeluju u raspravama i iznesu svoja stajališta o nultoj stopi onečišćenja na Zelenom tjednu koji će se održati od 1. do 4. lipnja.

Prema nedavnom izvješću Europske agencije za okoliš (EAA) o zdravlju i okolišu, onečišćenje zraka u EU-u svake godine uzrokuje više od 400 tisuća slučajeva preuranjene smrti, 48 tisuća bolesti srca i 6,5 milijuna kroničnog poremećaja sna, uz druge bolesti koje se mogu povezati s oba uzročnika.

EU je već postavio mnoge ciljeve povezane s onečišćenjem. U zakonodavstvu o zraku, vodi, moru i buci utvrđeni su ciljevi koje treba postići radi očuvanja kvalitete okoliša, a mnogi propisi bave se pitanjem izvora onečišćenja. Osim toga, Komisija je najavila sveobuhvatne ciljeve za smanjenje gubitka hranjivih tvari i pesticida u okviru strategije "Od polja do stola" i one za postizanje ciljeva bioraznolikosti.


Tagovi

Zeleni plan Europska komisija Onečišćenje okoliša Ciljevi Akcijski plan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete