Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 14.11.2018. 14:30

EK odlučila: za štete od vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja - 100% odšteta!

Evropska je komisija donijela odluku koja bi, prije svega, trebala uravnotežiti politiku očuvanja zaštićenih divljih životinja i nerijetko ugroženu proizvodnju poljoprivrednika.

Foto: Bigstocphoto/CreativeNaturePhotography
  • 172
  • 14
  • 0

Poljoprivrednik koji je pretrpio štetu od vukova, ali i drugih zaštićenih divljih životinja, sada će imati pravo na potpunu odštetu. Naime, Evropska je komisija donijela odluku da poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi štete uzrokovane zaštićenim divljim životinjama, poput vukova. Također će se u potpunosti nadoknaditi ulaganja koja će poljoprivrednici poduzeti kako bi spriječili takvu štetu, primjerice izgradnju električnih ograda ili nabavku pasa.

Donesena odluka ima za cilj povećati podršku poljoprivrednicima u područjima gdje su prisutni veliki mesojedi. 

Medvjed napao, odvukao i zakopao konja u šumi 

Uspjeh politike očuvanja zaštićenih divljih životinja EU djelomično ovisi o učinkovitom upravljanju sukobima s poljoprivrednicima koji nerijetko trpe štetu. Potpora za rješavanje sukoba povezanih s očuvanjem zaštićenih životinja, naglašavaju iz Evropske komisije, može se dodijeliti iz fondova EU, posebice u okviru Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Program ruralnog razvoja) te iz nacionalnih fondova pojedine zemlje članice (državne potpore).

Pravila o državnim potporama koja se primjenjuju na naknadu štete uzrokovane zaštićenim životinjama utvrđena su u Smjernicama Evropske unije o državnim potporama u sektoru poljoprivrede i šumarstva i ruralnim područjima 2014. do 2020. Do sada je, kada je o odšteti riječ, bilo moguće ostvariti naknadu štete u visini do 80% ulaganja kroz državne potpore. Donesena odluka mijenja smjernice kako bi stopu dovela do 100%. Zemlje članice također mogu nadoknaditi 100% tzv. neizravnih troškova, kao što su troškovi veterinara koji proizlaze iz liječenja ranjenih životinja i troškovi rada koji se odnose na traženje nestalih životinja nakon napada vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja.


Izvori

AgPress


Tagovi

Evropska komisija Vuk Divlje životinje Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete