Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posao u poljoprivredi
  • 12.07.2018. 10:30

Edin Agić nakon prakse u poljoprivrednoj kompaniji dobio posao u struci

Mladi mogu biti pokretači uvođenja novih tehnologija, praksi i standarda u bosanskohercegovačkoj poljoprivredi, kaže Edin Agić.

Foto: Farma BiH
  • 466
  • 48
  • 0

Vrijeme je upisa na fakultete, a poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini je u konstantnoj potrebi za mladim i obrazovanim kadrovima koji će unijeti inovacije, promjene i brže prihvatati moderne prakse, piše Farma BiH u kojoj su o iskustvima obavljanja stručne prakse u lokalnim kompanijama i poljoprivrednim zadrugama razgovarali sa mladim ljudima iz cijele zemlje. Svi oni su završili ili privode kraju studije na veterinarskom ili poljoprivrednom fakultetu, a nakon obavljene prakse neki su dobili i prvi posao.

Nakon prakse dobio i posao

Edin Agić je diplomirani inženjer poljoprivrede, te je u okviru podrške studentima i mladim inžinjerima za obavljanje stručne prakse koja je implementirana uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta, stekao priliku da se usavršava i radi u kompaniji "Fruit Prom" d.o.o. iz Koraja. Nakon realizovane prakse, "Fruit Prom" je Edinu ponudio nastavak saradnje i zaposlenje. On je samo jedna od mnogih priča o zajedničkoj koristi koju su imali praktikanti i kompanije učesnice u ovim aktivnostima. 

Poslodavci poručuju da je izuzetno važno da se osiguraju prilike mladim ljudima da kroz praksu savladaju zanimanja za koja već posjeduju teorijska znanja.

Edin Agić: Mladi mogu biti pokretači uvođenja novih tehnologija, praksi i standarda

"Kroz svoju praksu sam imao priliku raditi na istraživanju tržišta, plasmanu robe, sarađivati sa kooperantima, doprinijeti njihovoj edukaciji i organizovanju redovnih mjera i aktivnosti na poljoprivrednim površinama. Uz stečenu praksu, prošao sam dva dodatna seminara u Sarajevu i Beogradu o uzgoju jagodastog voća. Ovo iskustvo govori da mladi mogu biti pokretači uvođenja novih tehnologija, praksi i standarda u bosanskohercegovačkoj poljoprivredi", kaže Edin.

Zaposleno nekoliko mladih stručnjaka

Aktivnosti obavljanja stručne prakse USAID/Sweden FARMA II Projekat provodi u saradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša.

"Aktivnost organizovanja stručne prakse za studente završnih godina i/ili diplomirane inženjere iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je po našem mišljenu bila jedna od najuspješnijih aktivnosti koju smo implementirali u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom. Prije svega, riječ je o aktivnosti koja je u konačnom rezultirala sa nekoliko zaposlenja mladih stručnjaka, što je svakako uspjeh s obzirom na trendove zapošljavanja koji su trenutno aktuelni u Bosni i Hercegovini. 

Sa druge strane, aktivnost je doprinijela tome da svi praktikanti steknu vrijedna znanja i vještine iz konkretnih oblasti za koje su se školovali, te da svojim radom, zalaganjem i trudom doprinesu unapređenju poslovanja firmi domaćina i organizatora stručne prakse. Ovo je obostrano dobitna kombinacija, koja će u budućnosti sigurno obezbijediti kvalitetniji rast i razvoj firmi organizatora prakse, kao i lakše zaposlenje i rad u struci mladih stručnjaka", ističe Bojan Ćikić, projektni koordinator u CERD-u.

"Za mlade ljude, koji su vrijedni, pošteni i željni znanja i učenja u BiH će mjesta uvijek biti. Poljoprivreda je težak i odgovoran posao, ali i istovremeno jedan od najvažnijih poslova koje možemo raditi", zaključio je Armin Terzić, direktor kompanije "Fruit Prom" sa početka ove priče. Njegovo povjerenje u novu generaciju na kraju se pokazalo kao dobra i pametna "investicija".


Tagovi

Posao u poljoprivredi Edin Agić Bojan Čikić Armin Terzić Posao Praksa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.