• Zaštita bilja
  • 15.04.2019. 14:30

Dužni ste voditi evidenciju o primjeni sredstava za zaštitu bilja

U Republici Srpskoj svi su proizvođači bilja i biljnih proizvoda koji te proizvode iznose na tržište, dužni dati na uvid evidenciju o primjeni sredstava za zaštitu bilja za proizvodnju koja se obavlja i na otvorenom i u zaštićenom prostoru, ako to od njih zatraži nadležna inspekcija.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 79
  • 23
  • 0

U skladu sa važećim propisima o sredstvima za zaštitu bilja, svaki korisnik sredstava za zaštitu bilja dužan je da vodi evidenciju o primjeni sredstava za zaštitu bilja o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i ostalih objekata koji su bili predmet tretiranja, navodi Savjetodavna Srpske

Korisnici sredstava za zaštitu bilja mogu biti vlasnici bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata i pružaoci usluga u oblasti primjene sredstava za zaštitu bilja.

Svi proizvođači bilja i biljnih proizvoda koji te proizvode iznose na tržište, dužni su dati na uvid evidenciju o primjeni sredstava za zaštitu bilja za proizvodnju koja se obavlja i na otvorenom i u zaštićenom prostoru, ako to od njih zatraži nadležna inspekcija.

Vođenje evidencije je jako bitno jer se na ovaj način može pratiti proizvodnja "od njive do trpeze". Na ovaj način je omogućeno da proizvođač, ili onaj ko plasira biljne proizvode na tržištu, može dati informaciju potencijalnom potrošaču o načinu gajenja i primjene mjera njege proizvoda koji su predmet prodaje.

Pored vlasnika bilja, biljnih proizvoda i drugih tretiranih objekata, vođenje evidencije o primjeni sredstava za zaštitu bilja dužni su voditi i pružaoci usluga u oblasti primjene sredstava za zaštitu bilja. U tom slučaju podatke o primjeni sredstava za zaštitu bilja upisuje korisnik istih, a evidenciju čuva pravno ili fizičko lice kod kojeg je obavljeno tretiranje.

Evidencija se može voditi na obrascu koji je zakonom propisan, u knjizi evidencije ili u elektronskoj formi. Vodi se posebno za svaki objekat, svaku površinu (parcelu) pod biljem, ili vrstu bilja i mora se čuvati najmanje tri godine.

Evidencija mora da sadrži podatke o:

  • licu koje je vršilo tretiranje,
  • vlasniku bilja, biljnih proizvoda, tretiranog objekta ili površine,
  • tretiranom objektu i razvojnoj fazi bilja koje je tretirano,
  • vremenu žetve ili berbe bilja i
  • sredstvu za zaštitu bilja (naziv sredstva, namjena, količina i doza, način i datum primjene).

Tagovi

Zaštita bilja Evidencija Inspekcija Sredstva


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi