AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Dugovanja u poljoprivredi namirit će se iz klirinškog duga

Dugovanja u poljoprivredi namirit će se iz klirinškog duga

Položaj poljoprivrednika

Dugovanja u poljoprivredi namirit će se iz klirinškog duga

Datum: 13.07.2017. 14:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Predložen je i niz olakšica te dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska riješenja. Vlada FBiH planira i osigurati sredstva za malinare, po uzoru na USK.

Održan je sastanak federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića sa ministrima i predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava za poljoprivredu.

Na sastanku su razmatrani zaključci koje je Federalni parlament donio na tematskoj sjednici o poljoprivredi s ciljem poboljšanja položaja poljoprivrednika.

"Kroz zaključke nastojimo da osiguramo više sredstava za poljoprivredu jer ih u federalnom budžetu, nažalost, nema dovoljno. Jednim od zaključaka Vlada Federacije zadužuje se da u 2017. osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Predložili smo i niz olakšica i dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska riješenja neophodna da se urede pojedine oblasti poljoprivrede", izjavio je nakon sastanka Dedić.

Potrebna intenzivnija saradnja

Ministar Dedić je istakao da će brojni zaključci biti provođeni u koordinaciji sa nižim nivoima vlasti.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina nema ministarstva poljoprivrede na državom nivou i taj nedostatak nadoknađujemo kroz redovne sastanke s ciljem koordinacije politika i strategija. U narednom periodu inicirat ću još više sličnih susreta. Potrebna nam je što intenzivnija saradnja da zajednički dogovorimo konkretne mjere podrške našim poljoprivrednicima", kazao je.

Osigurati dodatna sredstva za malinare

Poseban naglasak stavljen je na položaj malinara.

"Jedan od zaključaka Parlamenta govori da će u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu Vlada Federacije, kantonalne vlade, gradovi i općine osigurati dodatna sredstva za malinare. Ovaj zaključak je kao prva počela provoditi Vlada Unsko-sanskog kantona koja je prošle sedmice u dogovoru sa proizvođačima zagarantovala najnižu otkupnu cijenu od 2,5 KM. Smatram da je ovo dobar prijedlog, te da bi slične mjere trebali usvojiti i ostali kantoni", zaključio je Dedić.

Foto: Pixabay/PublicDomainImages

Broj pregleda članka: 1639; Uspješnost članka: 101.95

Tagovi: Poboljšanje poljoprivrede, Cijena maline, Otkup maline, Klirinški dug, Krediti za poljoprivredu

Ključne riječi članka: dugovanja, u, poljoprivredi, namirit, ce, se, iz, klirinskog, duga, dedić, sredstva, vlada, poljoprivrede, poljoprivredi, osigurati dodatna sredstva


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.