Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prošlogodišnji podsticaji
  • 25.05.2015. 14:50

Dug za podsticaje poljoprivrednicima 12,5 mil. KM

Poljoprivrednicima u RS još nisu isplaćeni podsticaji za prošlu godinu, iako je obećano da će biti do kraja februara. Resorni ministar nada se isplatama za nekoliko sedmica.

Foto: depositphotos.com
  • 92
  • 3
  • 0

Iako se bliži kraj petog mjeseca 2015., poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj nisu isplaćeni svi podsticaji ni iz prošle godine. Priznao je to i resorni ministar Stevo Mirjanić, precizirajući da je za 2014. isplaćeno 47, 5 miliona KM podsticaja, a da se poljoprivrednicima duguje još 12,5 miliona KM po tom osnovu.

"Tačno je da je veliki problem to što dosad nisu isplaćeni podsticaji, imajući u vidu potrebu naših poljoprivrednih proizvođača da zanavljaju ciklus i da spremnije uđu u zanavljanje proizvodnje", rekao je Mirjanić, odgovarajući na poslanička pitanja na prošloj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Neisplate podsticaja dovele do teške situacije

Poslanik SDS-a Miladin Stanić, upozorio je da su ratari u RS-u u katastrofalnoj situaciji zbog neredovne isplate podsticaja u poljoprivredi te pozvao Vladu da prizna, kako kaže, bankrot. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, međutim, ističe da entitetska Vlada čini velike napore da u što kraćem roku isplati 12,5 miliona koje duguje poljoprivrednicima i nada se da će to biti realizirano, kako je naveo, za nekoliko sedmica. Mirjanić je naglaso i da Vlada nastoji i nadoknaditi štetu u poljoprivredi od prošlogodišnjih poplava te je najavio da će 12 miliona KM biti isplaćeno po tom osnovu za biljnu i stočarsku proizvodnju.

Resorno je ministarstvo najavljivalo isplate dugova za podsticaje do kraja feberuara, ali kako se vidi, to nije ispštovano, stoga je Stanić, kao jedno od rešenja, predložio da se ni poslanicima ne isplaćuju plaće dok se ne isplate prošlogodišnji podsticaji poljoprivrednicima u RS-u.

Foto: depositphotos.com; bambulla


Izvori

Fena.ba


Tagovi

Podsticaji Miladin Stanić Ratari Poljoprivredni proizvođači Stevo Mirjanić Proizvodnja Štete Poplave