Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tržište
  • 04.04.2023. 18:00

Đubriva dostupnija, veći uvoz iz Ukrajine, pad proizvodnje mesa: Šta očekuje EU tržište?

Ratni sukob u Ukrajini, suša, nedostatak vode i visoke cijene inputa su obilježili poljoprivrednu proizvodnju. Šta možemo očekivati u narednom periodu?

Foto: Renata Prusina
  • 109
  • 16
  • 0

U najnovijem izvještaju Evropske komisije o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU predstavljeni su negativni uticaji ratnog sukoba u Ukrajini, kao i visoki troškovi inflacije i inflacije hrane, koji i dalje utiču na poljoprivredna tržišta i odluke potrošača o kupovini.

Veliki dijelovi EU su pogođeni zimskom sušom, što je dodatno pogoršalo dostupnost vode u regijama. Ipak, trenutna makroekonomska prognoza EU je pozitivnija nego u jesen 2022. godine.

Dostupnija đubriva?

Očekuje se da će pritisak na cijene inputa na poljoprivrednike popustiti 2023. godine, a đubriva, posebno azotna, bi mogla postati dostupnija zbog nižih cijena energije i dinamičnog povećanja uvoza. No, ističu da su se poljoprivrednici počeli prilagođavati novoj situaciji i sve više uzgajaju usjeve koji imaju manje potrebe za đubrivima. S prosječnim cijenama hrane u EU za 19,5 posto višim u februaru 2023. nego u istom mjesecu 2022., inflacija je i dalje značajna.

Suša i klimatski događaji će uticati na snabdijevanje određenim poljoprivrednim proizvodima.

Veći uvoz iz Ukrajine

Na proizvodnju žitarica u EU u 2022/2023. godini djelovalo je vruće i suho vrijeme, posebno kukuruza čiji su prinosi pali za 25 posto. Ukupna proizvodnja žitarica u EU u 2023/24. mogla bi dostići 288,4 miliona tona, pod pretpostavkom normalnih vremenskih uslova. Povećanje uvoza iz Ukrajine pomaže regijama EU koje su pogođene sušom da zadovolje domaću potrebu, stoji u ovom saopćenju.

EU nastavlja da povećava svoj izvoz pšenice za 32 miliona tona.

Rekord u proizvodnji uljarica

U odnosu na prethodnu godinu mogla bi se povećati proizvodnja uljarica u EU u 2023/24. i dostići novi rekord od 33,6 miliona tona. Površine pod šećernom repom će pasti za tri posto ispod petogodišnjeg prosjeka na 1,455 miliona hektara. Očekuje se prinos od oko 111 miliona tona.

Očekuje se manja proizvodnja maslinovog ulja, dok proizvodnja vina raste.

Pada proizvodnja i potrošnja mesa

Potrošnja svježih jabuka mogla bi se smanjiti, a povećava se potrošnja prerađenih. Proizvodnja mlijeka ostala je prilično stabilna u 2022. godini. U 2023. bi se mogao smanjiti broj grla i ukupna proizvodnja mlijeka. Izvoz sira iz EU mogao bi porasti.

Proizvodnja govedine nastavlja pad, a past će i potrošnja koja bi mogla ostati ispod 10 kg po glavi stanovnika. U 2022. je smanjena i proizvodnja svinjetine, a zbog ograničene ponude i sama potrošnja te u prosjeku iznosi 31,8 kg per capita. Potrošnja peradi mogla bi porasti, a očekuje se da će se uvoz povećati za sedam posto u 2023. kako bi pokrio ovaj rast potražnje.


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredno tržište Inflacija hrane Kratkoročni izgledi Proizvodnja mesa Potrošnja mesa Suša Tržište đubriva Uvoz iz Ukrajine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete