Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Danas u 12h
  • 08.02.2023. 08:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Dubički poljoprivrednici izlaze na proteste: "Imamo i mi traktore"

Na mirne proteste stižu s poljoprivrednom mehanizacijom, kako bi nadležnima poslali poruku da imaju čime obrađivati zemljište

Foto: Đorđe Simović/Ilustracija
  • 130
  • 17
  • 0

Nekoliko desetina poljoprivrednika okupit će se danas na protestima, koji su najavljeni tačno u podne na raskrsnici u Drakseniću, nadomak Kozarske Dubice. Na mirne proteste stižu s poljoprivrednom mehanizacijom, kako bi nadležnima poslali poruku da imaju čime obrađivati zemljište, a koje je već godinama u zakupu firme iz druge općine.

Borba za zemljište

Kako je za Agroklub pojasnio Dragoslav Đenadija, ispred dubičkih mljekara, u decembru je zakupcu istekla koncesija na poljoprivredno zemljište u Deakseniću, te su podnijeli zahtjev da se ona produži. Radi se o površini od 500 hektara.

"Zemljište već deset godina koristi firma iz Gradiške, njima je istekao ugovor i mi tražimo da se to zemljište da dubičkim poljoprivrednicima, odnosno da se ne obnovi koncesija firmi s druge općine. Vlada RS im još nije dala odobrenje, čeka se dakle stav odozgo", kaže Đenadija.

U Drakseniću je, kako pojašnjava, najveća koncentracija poljoprivrede u ovoj općini. Oko 70-80 ljudi aktivno traži zemljište u zakup, a riječ je uglavnom o ratarima i proizvođačima mlijeka.

"Jedan od argumenata da se obnovi sporna koncesija je da ta firma imaj ogromnu poljoprivrednu mehanizaciju, naš je cilj da pokažemo da smo i mi ulagali u mašine za obrađivanje zemlje, pa ćemo s njima i izaći na proteste", poručuje ovaj farmer.

Riječ je o mirnim protestima, no ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, poljoprivrednici ne isključuju ni mogućnost blokada.

Dodikova podrška

Očekuju podršku i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je u nekoliko navrata ponovio kako neće dozvoliti da neko dobije zemlju koja pripada dubičkim poljoprivrednicima.

Uz njih je stalo i Udruženje mljekara RS koje je u saopćenju navelo da je ovakav sistem raspodijele zemljišta značajno uticao na to da veliki broj malih gazdinstava odustane od proizvodnje, a u konačnici i na gašenje velikog broja domaćinstava u selima Kozarske Dubice.

"Pravedna raspodjela zemljišta je i u skladu sa posljednjim stavovima ministra Save Minića da je potrebno ojačati male poljoprivrednike i što više njih uključiti u komercijalnu proizvodnju", naveli sui z Udruženja mljekara te pozvali i druge ugrožene poljoprivrednike iz svih krajeva BiH da se pridruže ovom skupu i tako podrže pravdu.
 


Tagovi

Poljoprivrednici Kozarska Dubica Draksenić Poljoprivredno zemljište Protesti Dragoslav Đenadija Milorada Dodika Savo Minić Koncesija Zakup zemljišta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete