Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 28.02.2020. 15:00

Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve usjeve 19 miliona gladnih ljudi

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primjenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protivzračnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u martu.

Foto: YouTube/JOHNNY REY G. SALINANA
  • 800
  • 169
  • 0

Zemlje Istočne Afrike takmiče se s vremenom kako bi spriječile nove rojeve skakavaca da opustoše njihove usjeve i hranu nakon najgore najezde tih štetočina u istoriji.

Već smo pisali o najezdi ovih insekata u Africi gdje roj na jedan km2 u jednom danu može pojesti hrane koliko je potrebno da se nahrani 35.000 ljudi i to u zemljama koje se već bore protiv gladi.

Zastrašujuća najezda skakavaca: Jedan roj pojede hrane za 35.000 ljudi

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetočina, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače jer se u tim zemljama vode građanski ratovi, navodi reuters

Pogoršani klimatske prilike stvaraju idealne uslove za najezdu

Naučnici kažu da se rojevi skakavaca u toj regiji bilježe još iz biblijskih vremena, ali neobični i pogoršani klimatski uslovi stvorili su idealne okolnosti za povećanu brojnost ovih insekata. Sve toplija mora stvaraju više kiše, što pogoduje buđenju latentnih jajašaca, a ciklon pogoduje širenju te rojevi postaju sve veći i učestaliji.  

U Etiopiji su skakavci stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu prijeći i do 150 km i sadržavati između 40 i 80 miliona jedinki po km2.

Brojnost skakavaca u Africi mogala bi porasti za 400 puta

Ako ne budu nadzirani, broj skakavaca u Istočnoj Africi bi do juna mogao bi porasti za 400 puta. To bi uništilo žetvu u regiji s više od 19 miliona gladnih ljudi, upozorila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primjenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protivzračnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u martu. Larve sljedeće generacije već su spremne za napraviti štetu, a farmeri se boje za budućnost usjeva.

"Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve posijane usjeve", rekao je za reuters Cyril Ferrand, šef kancelarije FAO-a u Istočnoj Africi. Poljoprivreda u toj regiji sčini trećinu ekonomskog učinka, dosadašnje štete se još uvijek zbrajaju, a FAO koristi satelitske snimke za procjenu šteta.

Zabrinutost zbog nedostatka pesticida i aviotretiranja

"U Keniji, bogatijoj i stabilnijoj zemlji te regije, skakavci su uglavnom na sušnom sjeveru, a uprkos suhoj klimi neki usjevi su pogođene", rekao je Stanley Kipkoech, visoki dužnosnik Ministarstva poljoprivrede. Ovog je mjeseca toj zemlji ponestalo pesticida, a poljoprivrednici su mogli jedino bespomoćno promatrati kako njihove usjeve proždiru skakavci.

"U Etiopiji vlada može priuštiti samo 4 aviona za zračno prskanje, a potreban im je dvostruko veći broj kako bi se spriječili napadi prije berbe u martu", kaže Zebdewos Salato, direktor zaštite bilja u Ministarstvu poljoprivrede. Nadodaje da im ponestaje vremena i pesticida uprkos tome što etiopska fabrika tih hemijskih sredstava radi punom brzinom.


Tagovi

Najezda skakavaca Skakavci Afrika Glad Rojevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.