Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanska Krupa
  • 17.05.2023. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa

Dramatično jutro u domaćinstvu Rekić: Jedva spasili inkubator s 500 jaja

Naselje Zalug-Bare je potpuno odsječeno od grada. Civilna zaštita nije dostavila zaštitne vreće s pijesakom, kažu mještani.

Foto: Šejla Rekić
  • 74
  • 23
  • 0

Vodostaj Une dostigao je rekord u Bosanskoj Krupi i jutros je porastao do 356 centimetara. Situacija u ovom gradu, gdje je proglašeno vanredno stanje, je nikad gora. Kako su mještani naselja Zalug-Bare potvrdili Agroklubu, njihovo selo je potpuno odsječeno od grada. Moguće je proći samo većim traktorom, ali niko ne dolazi niti provjerava kako je stanovništvo.

Dramatično je jutros bilo u domaćinstvu Šejle Rekić koja je nadljudskim naporima, uz pomoć komšija, uspjela spasiti inkubator sa 500 komada jaja, težak 250 kilograma. Cijelu noć je uz pomoć dvije pumpe izbacivala vodu iz podruma.

Potpuno izolovani

Od jučer ova hrabra Krupljanka vodi borbu da spasi imovinu i životinje. 

"Voda nam je u garaži u prizemlju gdje je bio i inkubator. Dvojica komšija i djever su ga uspjeli iznijeti u na terasu. Sutra je već vrijeme da se izlegu pilići, odnosno jedna tura, a ostale u narednih nekoliko dana, nadam se samo da neće nestajati struje", navodi Šejla.

Civilna zaštita nije dostavila pijesak

Ranije su se, kaže nam, bavili uzgojem koka, no zbog sve češćih napada jastreba i lisica koje su se ovdje udomaćile, morali su prekinuti proizvodnju te su se posvetili inkubaciji jaja. Od kako su padavine krenule kroz ovo naselje je samo jedanput prošao traktor Civilne zaštite i to dok je još bilo prohodno.

"Sinoć smo zvali da se dostavi pijesak jer voda ulazi u prizemne prostorije, rekli su nam da nemaju s čime da dođu do nas. Maloprije je traktor došao u blizinu i opet su rekli da dalje ne mogu. Potpuno smo izolovani", priča naša sagovornica.

Sami se snalaze

Nasreću, kako dodaje, nema povrijeđenih i mnogo bolesnih, a mještani se snalaze kako znaju i umiju i pomažu jedni drugima. Do naselja ne mogu proći automobili, prečicom se mogu pješice probiti do drugog sela, ali se niko ne usuđuje krenuti jer je teško predvidjeti stanje.

Očaj poljoprivrednika u okolini Prijedora: Hoće li iko doći?

"Djeca ne idu u školu. Zasad smo svi ovdje u komšiluku uspjeli spasiti imovinu, jučer sam svojih 10-tak koka, zečeve i pse izmjestila. Riječ je o lovačkim psima, ne smijem ih pustiti iako nisu agresivni, tri su u korpama, jedan u prikolici, a ostalima sam kolibe sam prebacila preko puta i zaštitila", dodaje uz nadu se da će kiša uskoro stati.

Inače, Krajina još čeka konkretniju pomoć s viših nivoa vlasti. Naša sagovornica je samo jedna od mnogih u ovom kraju koji se sami pokušavaju izboriti s poplavama. U popodnevnim satima će Vlada FBiH održati prvu hitnu sjednicu. Za sada nije poznat dnevni red, ali se očekuju odluke vezane za stanje na sjeverozapadu BiH. 


Fotoprilog


Tagovi

Poplave Šejla Rekić Inkubator Spašavanje imovine Civilna zaštita Una Vodostaj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.