Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oporavak privrede
  • 02.06.2020. 19:00

Domaća proizvodnja od juče ima povlašteni status

Donesena je odluka o preferencijalnom tretmanu domaće proizvodnje u procentu od 30 odsto, radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 76
  • 20
  • 0

Od ponedjeljka, 01. juna pa do 01. juna 2021. godine, primjenjuje se Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaće proizvodnje u procentu od 30 odsto, radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donijelo Vijeće ministara BiH 29. maja tekuće godine, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Na ovaj način pomaže se domaćim firmama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki i, kako premijer naglašava, podstiče se domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava oporavak privrede u našoj zemlji. Donesenom mjerom takođe se ublažavaju neželjene ekonomske posljedice krize izazvane pandemijom i motivišu bosanski ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu, ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašten status. 

Prednosti ovog tretmana

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo je obavezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30% u postupcima javnih nabavki u narednom periodu od godinu dana.

Ovu značajnu mjeru za domaću privredu prethodno su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabavke BiH ranije imala stav da "nema osnova za postupanje po podnesenoj inicijativi", saopćeno je iz Ureda premijera FBiH.


Tagovi

Domaća privreda Ekonomski oporavak Povlašten status Preferencijalni tretman Cijena ponuda Domači dobavljači Vlada FBiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.