Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament FBiH
  • 06.06.2024. 15:30

Dom naroda odbio Strategiju poljoprivrede, dokument "na čekanju", oglasio se ministar

Zbog višegodišnjeg kašnjenja u njenom donošenju ovaj dokument, da je usvojen, bi se primjenjivao od ove do 2027. godine. Posljednja usvojena strategija, koja je u primjeni, odnosi se na period 2015.-2019.

Foto: Facebook/Kemal Hrnjić
  • 179
  • 22
  • 0

Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina nije dobila većinu glasova delegata u svakom klubu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Delegati su se izjašnjavali u dva navrata - tajnim elektronskim putem, a potom i usmeno, ali uprkos tome, nije bilo "dovoljno ruku" i to zbog izostanka delegata sa sjednice za vrijeme glasanja.

Zbog višegodišnjeg kašnjenja u njenom donošenju ovaj dokument, da je usvojen, bi se primjenjivao od ove do 2027. godine. Posljednja usvojena strategija, koja je u primjeni, odnosi se na period 2015.-2019. Od tada, naredne četiri godine, samo jednim Zaključkom Vlade FBiH godišnje istoj je produžavan period važenja iako ne oslikava stvarno stanje na terenu.

"Nakon pet godina čekanja potrudili smo se donijeti dokument koji je usvojila Vlada FBiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ali ne i Dom naroda Parlamenta FBiH. Neprisustvo na sjednici većeg broja delegata koji dolaze iz stranaka vladajuće koalicije dio opozicije je iskoristio za neusvajanje dokumenta čini mi se samo iz političkih razloga. Zato sam danas izjavio da je poljoprivreda talac politike", naveo je resorni federalni ministar Kemal Hrnjić.

Podsjetimo, izrađena strategija je u skladu sa aktuelnom Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (do 2027.) i nakon nekoliko održanih sastanaka dobila je i podršku poljoprivrednih proizvođača u FBiH. Ipak, kako su danas odlučili delegati Doma naroda, na nju će se morati još sačekati.

"Bez obzira na današnja dešavanja siguran sam da će Vlada Federacije BiH učiniti sve da naša politička prepucavanja ne idu preko 'leđa' poljoprivrednika", poručio je vidno nezadovoljan ministar. 


Tagovi

Strategija poljoprivrede Kemal Hrnjić Dom naroda Razvoj poljoprivrede Ministar poljoprivrede Strateški dokument


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.