Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 09.11.2022. 12:00
  • Bologna

Dok Evropa bilježi pad prodaje poljoprivredne mehanizacije, mi smo u zelenom?

Ove je godine evropsko tržište u crvenom, uz pad prodaje od -7,6%. Knjige narudžbi su pune, ali isporuke nisu realizirane kako je planirano, kažu prodavatelji

Foto: Maxsafaniuk@Depositphotos
  • 71
  • 5
  • 0

"Projekcije govore kako se u razdoblju od 2023. do 2026. očekuje rast sektora poljoprivredne mehanizacije od 5,7%., a na temelju rasta potražnje koja nastoji zadovoljiti potrebe sve veće globalne populacije", rekao je Alessandro Malavolti, predsjednik talijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma dodavši i da je danas milijardu ljudi više na planeti nego samo 10 godina ranije.

Unatoč pandemijskim ugrozama u 2020. godini, zabilježen je rast prodaje od 7,7% globalno, što pokazuje da ovaj sektor ipak nije značajnije ugrožen kratkoročnim vanjskim utjecajima, a kojih je bilo prilično. Na globalnom nivou prodano je te iste godine 2,2 miliona novih traktora.

U 2021. tržište se postupno oporavilo uz ostvareni rast od 13%. Evropa je godinu završila u plusu od 16%, Indija +13% i SAD +10%, dok situacija u Kini nije tako blistava - njeno je tržište i dalje u okovima restriktivnih protupandemjskih mjera.

Uz to, na vrata svjetskog tržišta su došla i ratna zbivanja u Ukrajini, što je za posljedicu donijelo visoke cijene energije i inflaciju, a što je podiglo i cijene transporta, otežalo logistiku, ali i cjelokupno poslovanje globalnih igrača. Unatoč tome, rezultati prodaje u prvih devet mjeseci 2022. globalno nisu bili loši. 

Rezultati prodaje u prvih devet mjeseci 2022. nisu loši (Foto: V.Stapić) 

Afrika to je moj bit, Afriku voli cili svit

"Regionaliziramo se, globalizacija se usporila, pa i mi na temelju toga razvijamo nove strategije i tražimo nova tržišta", istakao je Malavolti novi pristup u traženju budućih kupaca agromehanizacije.

Da je tome tako, pokazuje i veliki broj delegata iz afričkih zemalja na ovogodišnjem sajmu u Bologni, što je očito u fokusu talijanskih proizvođača.

Talijanska poljoprivredna mehanizacija im nudi relativno visok nivo kvalitete, ali su cijene nerijetko iznad mogućnosti tamošnjih poljoprivrednika, pa su obje strane u potrazi za rješenjima ove jednadžbe.

Dok je Evropa u minusu, mi smo u zelenom

Ove je godine evropsko tržište u crvenom, uz pad prodaje od -7,6%. "Knjige narudžbi su pune, ali isporuke nisu realizirane kako je planirano", kažu ovdašnji prodavatelji.

Italija je ove godine zabilježila drastičan pad prodaje (-19%), Njemačka (-7,4%) i Francuska (-4,5%) također, dok se rast primjećuje na manjim tržištima poput Češke, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Kažu Talijani kako muku muče sa snabdijevanjem komponentama za traktore. Posebno pojedinih sastavnica mjenjača, motora i elektronike općenito. "Vrijeme isporuke ovih elemenata se produžuje. Cijene rastu, a neki više niti nisu dostupni. Različite industrije danas potražuju iste čipove, što zahtijeva bolje ugovaranje s naše strane" rečeno je na sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bologni, EIMA, koji se održava od 9. do 11. novembra.

Iako je domaća prodaja u Italiji pala, oni bilježe rast izvoza mehanizacije. "Posebno smo pozitivno iznenađeni rastom izvoza naših dijelova", kazuje predsjednik FederUnacoma.

Dogodio se rast cijena poljoprivrednih proizvoda, a očekuje se i daljnji rast proizvodnje količina hrane zbog rasta globalne populacije, ali i ostvarivanje ambicioznih EU ciljeva, što prelijeva očekivanja i na proizvodnju strojeva i opreme koji pomažu agrar.


Tagovi

EIMA Poljoprivredna mehanizacija Alessandro Malavolti Prodaja mehanizacije


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete