Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlasti spokojne
  • 25.02.2022. 09:00

Dok divljaju cijene žitarica i nafte, u FBiH nema žurbe - u ponedjeljak ćemo o krizi

Za državu bez robnih rezervi i bilo kakvog plana, stanje u BiH je iznenađujuće mirno. Nema hitnih zasjedanja niti djelovanja, iako se posljedice ove krize osjećaju već nekoliko sedmica

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.129
  • 128
  • 0

Napad Rusije na Ukrajinu, sasvim je izvjesno, dovest će do problema u snabdijevanju, posebno žitaricama, upozoravaju ekonomisti. Ako se uzme u obzir da je Ukrajina žitnica Evrope, a Rusija najveći globalni izvoznik pšenice, nije teško zaključiti da će se kriza na istoku odraziti na globalnom nivou. Cijena pšenice u Evropi je već skočila na rekordne nivoe.

Za državu bez robnih rezervi i bilo kakvog plana, stanje u BiH je iznenađujuće mirno. Nema hitnih zasjedanja niti djelovanja, iako se posljedice ove krize osjećaju već nekoliko sedmica. S nestrpljenjem se čekao kraj jučerašnje sjednice Vlade FBiH, no, jedino što je odlučeno u vezi s mogućnostima posljedica dešavanja u Ukrajini na ekonomske tokove u Federaciji, je da će se o tome razgovarati. Ali, tek u ponedjeljak.

Nema žurbe

Premijer Fadil Novalić, kaže da bi se trebali donijeti zaključci koji mogu ublažiti eventualne negativne ekonomske posljedice, koje su već počele prethodnih sedmica.

Novalić: U ponedjeljak ćemo o krizi (Foto: Vlada FBiH)

"U tom smislu kao jedna od ključnih tačaka sjednice bit će usvajanje budžeta FBiH nakon dugotrajne javne rasprave. Budžet kao osnovna poluga i te naše aktivnosti koja treba da prevenira u maksimalnoj mogućoj mjeri negativne posljedice će biti jedna od četiri aktivnosti koje slijede na sjednici u ponedjeljak", poručio je Novalić.

Bavrka tvrdi: Ima brašna, nema razloga za strah, ali su informacije državna tajna

Dakle, nema žurbe. Za to vrijeme i robne rezerve čekaju budžet. Prije desetak dana direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka rekao je da trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM.

"Uz te zalihe robe, kao i 20 miliona KM predloženih u budžetu, stanovništvo Federacije nema razloga za strah", rekao je on. 

Međutim, kako su za N1 potvrdili iz ove institucije, sad već ima razloga za strah. Navode kako je sigurno da će eskalacija sukoba na istoku dovesti do određenih problema u snabdijevanju, posebno žitaricama. Program nabavke nisu predložili , jer nije usvojen budžet.

Rekordne cijene goriva

Poskupila je i nafta. Cijena evropske nafte Brent je porasla za 4,69 posto na 101,93 dolara po barelu, prešavši nivo od 100 dolara prvi put od 2014. godine, a američka sirova nafte WTI je uzletjela za 4,73 procenta na 96,46 dolara po barelu. 

Predloženo ukidanje akciza na gorivo - cijene niže za 0,45 KM

Očekivano, za nekoliko feninga skočile su i  cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH. Dizel i benzin se sipaju po cijeni od 2,50 do 2,70 KM po litru. Iako se najjači cjenovni udar dešava na početku krize, nema garancija da cijene nafte na domaćem tržištu neće rasti i u narednim danima. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Nafta Cijene Ukrajina Rusija Gorivo Fadil Novalić Robne rezerve Tončo Bavrka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]