• Prijevara
  • 10.01.2019. 12:30

Dogovorio kupnju traktora na internetu – ostao i bez para i bez kombajna

Da prevaranti itekako vrebaju na internetu, na vlastitoj je koži osjetio 46-godišnjak.

Foto: Pixabay/Barescar90
  • 134
  • 13
  • 0

Da prevaranti itekako vrebaju na internetu, na vlastitoj je koži osjetio 46-godišnjak iz susjedne Hrvatske koji je još u novembru dogovorio kupnju rabljenog kombajna. Uplatio je nekoliko desetaka hiljada kuna (između 10 i 20 hiljada KM) i ostao bez novaca i kombajna. 

Naime, kako je priopćila tamošnja Osječko-baranjska policijska uprava: "Tijekom novembra 2018. godine 46-godišnjak je putem interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem."

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Naime, lani je, prema priopćenju Policijske uprave Međimurske, tamošnji 53-godišnjak, našao na internetu stranicu jednog engleskog preduzeća koje je navodno specijalizirano za prodaju traktora.

Tvrtku je kontaktirao mailom i s osobom koja mu se predstavila kao zaposlenik te prodajne tvrtke, dogovorio kupnju ni manje ni više nego dva traktora. Nakon toga, putem Internet bankarstva uplatio je avans od oko 60 tisuća kuna (oko 16.000 KM) te iz Međimurja u engleski Devon, poslao kamion koji mu je trebao dovesti kupljene traktore. No na toj engleskoj adresi, vozač nije pronašao ni tvrtku ni traktore.

Također, ima i slučajeva kada i prodaja "uživo" ne prođe dobro. Tako lani u februaru, za prodane junice, 48-godišnjak još nije dobio novce. Kako navodi Varaždinska policija, policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su prijavu 48-godišnjaka da je prevaren od strane muškarca starosti 37 godina u Cvetlinu. Prema prijavi, on je 7. januara prošle godine, u dvorištu svoje kuće 37-godišnjaku prodao tri junice pasmine Holstein za iznos od oko 11 tisuća kuna (oko 3.000 KM), dok se isti obvezao navedene junice platiti kroz dva dana na računa oštećenog.

Protekom navedenog roka, oštećeni je u više navrata kontaktirao 37-godišnjaka, no novac mu unatoč obećanjima do dana prijave nije uplaćen. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela, naveli su tada u policiji. 

Dakle, budite iznimno oprezni. Jeftinije prečesto može ispasti daleko skuplje. Ne plaćajte unaprijed i provjerite trgovca!


Tagovi

Prevara Kombajn Policija Kupnja na internetu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi