Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodatna sredstva
  • 25.04.2021. 17:00

Dodatne potpore obezbijeđene za poljoprivrednike?!

Ništa se neće odlučivati bez farmera, kako bi se sredstva mogla usmjeriti direktno nima i omogućiti otkup tržišnih viškova, kojih je najviše u svinjogojstvu.

Foto: Renata Prusina
  • 141
  • 16
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, izjavio je prije dva dana u Gradišci da će Vlada Srpske, u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima, obezbijediti dodatna sredstva podrške domaćoj proizvodnji.

" Vlada RS, pored dodatnih šest miliona KM namijenjenih za kapitalne investicije, obezbijediti će još subvencija za sektor proizvodnje mesa. Ovo je naročito važno u svinjogojstvu, ali i u proizvodnji voća gdje je mraz uzrokovao velike štete na pojedinim područjima", istakao je ministar.

Postojeći modeli podrške biće razrađivani, a potom će se usaglašavati sa potrebama poljoprivrednika, navodi Srna.

Prema riječima Pašalića, ništa se neće definitivno odlučivati bez farmera. "Da bismo ta sredstva usmjerili direktno njima i omogućili otkup tržišnih viškova, kojih najviše ima u svinjogojstvu", dodaje on. 

Viškova ima najviše u svinjogojstvu 

Pored toga, bilo je riječi i o aktuelnom problemu zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i načina kako da se to najbolje uradi. 

U Savezu udruženja poljoprivrednika RS smatraju da su najveće poteškoće u uzgoju svinja, a djelimično i u govedarskoj proizvodnji i da u predstojećem ljetnom periodu, slični problemi očekuju i voćare i povrtare. 

Mehanizacija: 260 novih traktora i 900 priključaka biće nabavljeno u 2021.

Prema statističkim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u 2019. 2020. i 2021., subvencije za kapitalne investicije dobila su 4.383 poljoprivrednika, od čega se samo u ovoj godini prijavilo 1.988 proizvođača i za njih je obezbijeđeno 17,65 miliona KM.

"Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, već treću sezonu zaredom uspijeva da odgovori na sve zahtjeve farmera u vezi sa kapitalnim ulaganjima. Riječ je o svemu onom što je potrebno na imanju - od nabavke mehanizacije i opreme pa do sistema za navodnjavanje i izgradnje objekata", naglasio je ministar poljoprivrede Republike Srpske.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Podsticajna sredstva Dodatna sredstva Uzgoj svinja Govedarska proizvodnja Kapitalne investicije Otkup viškova


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.