Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 08.08.2019. 11:00

Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja: U Bugarskoj bijesni epidemija

Najkasnije do petka bit će gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja - afrička kuga svinja, od koje ljudi ne mogu oboljeti. S druge strane, inozemni mediji prenose da Bugarska nije uspjela zaustaviti širenje ove bolesti.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 100
  • 11
  • 0

Zbog sumnje da se pojavila afrička kuga svinja, u dva sela u okolini Mladenovca prije nekoliko dana ubijeno je na destine ovih životinja.

Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrožnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršli eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima.

Srbija je praktično okružena ovom bolešću. Bolest su na farmama i kod divljih životinja već prijavile Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovačka, prenijela je Politika

Bugarska nije uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge

Zamjenik ministra poljoprivrede Janko Ivanov priznao je da Vlada nije uspjela spriječiti širenje virusa, koji je već zahvatio više od 12 okruga. "Nismo uspjeli umanjiti populaciju divljih svinja, koje su, nažalost, gusto koncentrirane u oblastima sa industrijskim farmama", rekao je Ivanov.

Stručnjaci strahuju da će Bugarska zbog ove krize izgubiti kompletan uzgajivački fond od 600.000 svinja. Stručnjaci procjenjuju potencijalnu štetu na 1,15 milijardi evra. U zemlji je do sada detektirano više od 30 žarišta bolesti. Do sada je na industrijskim i privatnim gospodarstvima već uništeno oko 130.000 svinja.

Ministarstvo poljoprivrede saopćtilo je prošlog mjeseca da će šumarska preduzeća platiti 85 dolara za svaku ubijenu divlju svinju u okviru pokušaja vlasti da umanje njihovo prisustvo u zonama oko žarišta epidemije.

Raste cijena svinjskog mesa 

Prošlog mjeseca Sofija je najavila mjere za sprječavanje širenja visoko zarazne bolesti u Bugarskoj, gdje gotovo svako domaćinstvo u ruralnim sredinama čuva domaće svinje. Prošle sedmice postavljene su sanitarne zone na 20 km (oko 12,4 milje) oko svih registriranih industrijskih farmi svinja, a vlasti su naredile odstrel svinja koje su uzgajane kod kuće u tim zonama.

Analitičari kažu da je cijena svinjskog mesa u Bugarskoj porasla za do 30% za manje od mjesec dana zbog epidemije i da bi na jesen mogla porasti za dodatnih 15%.

Bugarska će dobiti 2,9 miliona evra (3,25 miliona dolara) finansijske pomoći EU za borbu protiv bolesti, izjavila je ministrica poljoprivrede Desislava Taneva nakon sastanka s evropskim komesarom za zdravstvo i sigurnost hrane Vitenisom Andriukaitisom u utorak, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca Andriukaitis je rekao da je "duboko razočaran" naporima bugarskih vlasti da se izbore sa izbijanjem epidemije.

Bugarska zatražila 11 miliona evra za akcije u farmama svinja

Bugarska je takođe zatražila hitnu pomoć u iznosu od 11 miliona evra za akcije koje su već izvedene u industrijskim farmama svinja.

Stručnjaci procjenjuju da će epidemija afričke svinjske kuge u Kini izbrisati trećinu kineske industrije proizvodnje svinjetine. Kina nije jedina zemlja na udaru. Bilo je epidemija u Vijetnamu, Kambodži, Mongoliji, Sjevernoj Koreji i Laosu. Takođe se već proširila na dijelove centralne i istočne Evrope, a čak je pronađena i u divljim svinjama u Belgiji.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Bugarska Farme


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞