Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 09.03.2021. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Do kraja sedmice prijavite se za besplatno korištenje obradivih površina

Rok za prijavu na navedeni poziv je do kraja ove nedjelje, a prijavljivanje je moguće obaviti u svim mjesnim zajednicama, kao i u zgradi općine.

Foto: Karolina Rastija
  • 237
  • 97
  • 1

I u tekućoj, 2021. godini, sarajevska općina Novi Grad raspisala je Javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnoj svojini, za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, a sa primarnim ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazavanih pandemijom korona virusa, stoji u saopćenju načelnika Novog Grada, Semira Efendića.

Tokom prošle godine je u prosjeku oko 200 građana sa teritorije ove lokalne samouprave koristilo bez nadoknade tlo da bi za sopstvene potrebe uzgojili hranu. Većina njih izrazila je interesovanje za nastavkom upotrebe zemljišta, a za ovu sezonu su obezbijeđene i dodatne površine obradive zemlje pa se u skladu s tim, ovim putem pozivaju i svi drugi koji ranije nisu koristili zemlju, da se prijave na konkurs.

Obezbjeđen i sjemenski materijal

Općina će i u ovoj godini, preko Udruženja poljoprivrednika Novi Grad, obezbijediti sjemenski materijal koji će sadržati osnovne poljoprivredne usjeve. Korisnici će biti obavezni da obavljaju primarnu obradu tla, a koju će isto tako moći realizirati putem pomenutog udruženja. 

"Sopstveni uzgoj povrtarskih vrsta je od velikog značaja i to ne samo iz ekonomskih razloga. Upotreba svježeg povrća, provjerenog kvaliteta, u ishrani je od izuzetne važnosti po ljudsko zdravlje", ističe Efendić, dodajući da je to pogotovo izraženo sada, u vrijeme kada je cijeli svijet zahvaćen aktuelnom pandemijom koja direktno ugrožava zdravlje, ali i život. 

U toku je Javni poziv za subvencionisanje kapitalnih investicija - rok do kraja marta

Dodaje da je jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme, stvarane i održavanje svoje bašte ili vrta, u blizini mjesta stanovanja. 

Rok za prijavu na navedeni poziv je do kraja ove sedmice, a prijavljivanje je moguće obaviti u svim mjesnim zajednicama, kao i u zgradi općine.

Više detalja o konkursu pogledajte OVDJE


Tagovi

Korištenje zemljišta Poljoprivredno zemljište Sjemenski materijal Svježe povrće Javni poziv Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete