Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 19.02.2022. 13:30

Do 10. marta regresirano dizel gorivo poljoprivrednicima u RS

Kako navode u saopćenju, ovaj resor je među prvim u regionu pripremio set mjera pomoći poljoprivredi u uslovima pandemije korona virusa i reagovali su na najnovije poremećaje na tržištu setom mjera

Foto: Depositphotos/veremeev
  • 258
  • 31
  • 0

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS učinit će sve da što prije, a najkasnije do 10. marta, počne podjela regresiranog dizela goriva što će znatno pomoći proljetnu sjetvu.

Kako navode u svom saopćenju, ovaj resor je među prvim u regionu pripremio set mjera pomoći poljoprivredi u uslovima pandemije korona virusa i reagovali su na najnovije poremećaje na tržištu setom mjera kojima sa dodatnih 10 miliona KM pomaže poljoprivrednu proizvodnju.

Kako će BiH nabaviti 150.000 tona đubriva - dva kanala

Ističu i kako je obezbijeđena isplata podsticaja u rekordnom roku, te da su i sve obaveze iz 2021. godine isplaćene poljoprivrednicima.

"Svjesni smo da se svim ovim mjerama ne mogu riješiti svi problemi poljoprivrednih proizvođača, posebno u uslovima divljanja cijena energenata na svjetskom tržištu, ali smatramo da su mjere koje su donesene, ipak, adekvatne i da će predstavljati znatnu pomoć, što je potvrđeno i od samih proizvođača", stoji u saopćenju.

Navedeno je da ovim putem Ministarstvo demantuje netačne informacije koje je iznio poslanik SDS-a Miladin Stanić o podršci proizvođačima pšenice, "jer podrška po hektaru ne iznosi 300 KM, nego je uz novi set mjera ta podrška povećana na 400 KM".

Odobren set mjera: Poljoprivrednicima u RS dodatnih 10 miliona KM

"Uz dodatnih 50 KM po hektaru za regresirani dizel, da ne pominjemo druge mjere podrške kroz Pravilnik o podsticajima i Pravilnik o kapitalnim investicijama", navedeno je iz Ministarstva.

U saopćenju se dodaje da će ukoliko se ukaže potreba, kao i ranijih godina, Vlada i Ministarstvo dodatno reagovati i pomoći poljoprivrednicima.


Tagovi

Regresirani dizer Plavi dizel Gorivo Poljoprivrednici Poticaji Vlad RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]