Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 07.05.2022. 16:30

Djevojka od 27 godina vozi traktor, podmazuje kombajn, mijenja ležajeve

Njen radni dan počinje u ranim jutarnjim satima. Tada s ocem i majkom pravi raspored dnevnih aktivnosti. Posla uvijek ima, a najviše u sezoni vršidbe.

Foto: Foto: Zlata Vasiljević
  • 250
  • 70
  • 0

Sanja Milković iz sela Vašica nadomak Šida u Srbiji je još kao dijete svaki trenutak koristila za odlazak s ocem na njivu. Obožavala je da se vozi u traktoru i radi u polju. Nakon završetka osnovne upisala je Šumarsku školu u Sremskoj Mitrovici, ali se u njoj nije našla. Odlučila je da je napustiti i vrati se na selo kako bi pomogla ocu u poljoprivredi, piše Hrvatska riječ.

"Vozim traktor od malih nogu. Otkad sam mogla sama da uđem u traktor, sjedila sam tati u krilu dok je on vozio, a kasnije je on sjedio pored mene dok sam ja vozila. Od oca sam naučila sve o poljoprivredi i uz njega sam taj posao i zavoljela. Dok je on sijao, još kao dijete, odlazila sam s njim na njivu i sve smo radili zajedno. Na njivi sam sama u prirodi i to me opušta", kaže Sanja i dodaje da joj je ljubav prema tom poslu usađena od malih nogu i u tome se pronašla. 

Porodična organizacija

Njen radni dan počinje u ranim jutarnjim satima. Tada s ocem i majkom pravi raspored dnevnih aktivnosti. Posla uvijek ima, a najviše u sezoni vršidbe.

"Kad je u toku vršidba i kad ima najviše posla, ustajem vrlo rano. Podmazujem kombajn, usisavam, spremam ga za posao kako bi sve bilo u redu. Kad moj otac ode u polje da vrši, zakačim prikolicu za traktor i odlazim za njim. Kada se prikolica napuni sojom, odlazim da predam prikolicu u mlin. Tata je preuzima praznu, a drugu, punu, ja vučem na predaju", objašnjava organizaciju njihovog rada i dodaje da kad je u toku vršidba kukuruza, otac vrši na njivi, a ona kruži s prikolicama, od njive do kuće.

Sanja svako jutro sa ocem i majkom dogovara radni dan

"Posla ima i za majku i sestru koja dođe iz Novog Sada. One istovaraju kukuruz. Za pet dana nas četvero ovršimo kukuruz, sve istovarimo i sve sredimo."

Samostalna u popravkama

Sanji nije stran ni posao oko popravke poljoprivredne mehanizacije. Zatečena je u dvorištu gdje je zajedno s ocem namještala ležajeve na sijačici. Kaže da nije stručnjak u tom poslu, ali da kada "zagusti" i kada nema majstora, pokuša sama nešto popraviti i, kako s ponosom kaže, uspijeva i u tome.

Porodica Milković do sada nije koristila subvencije države, osim poticaja koje dobijaju po hektaru zemlje. Otac Mirko je zbog subvencija poljoprivredno gazdinstvo podijelio na tri dijela i kako navodi, za dosadašnji uspjeh u radu zaslužan je konstantan i istrajan rad. Ponosan je na svoju kćerku, koja je na sebe preuzela veliki dio posla.


Tagovi

Sanja Milković Šid Traktor Poljoprivredna mehanizacija Popravak kombajna Vršidba kukuruza


Autorica

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izvještava iz svih sektora, s posebnim naglaskom na teme iz sektora poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]