Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgriTech samit
  • 07.07.2022. 17:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Digitalizacija poljoprivrede u BiH - uskoro projekt vrijedan 1,6 miliona eura

Samit je organiziran kako bi se ojačali kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedila konkurentnost bh. kompanija u odabranim sektorima

Foto: Screenshot/YouTube
  • 264
  • 63
  • 0

Prvi AgriTech samit o digitalnoj budućnosti poljoprivrede održan je danas u Sarajevu, kao dio projekta EU4Business koji finansira Evropska unija. Bila je ovo prilika i da se razgovara o odnosu bh. politike prema digitalizaciji i inovacijama u poljoprivrednom sektoru, te je poručeno kako bi trebali slijediti EU praksu.

Samit je organiziran kako bi se ojačali kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedila konkurentnost bh. kompanija u odabranim sektorima. Kako je navela zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova zahtjevi za tehnološkim poboljšanjima su sve veći te je jako bitno izgraditi otpornost u proizvodnji hrane.

"Činimo sve što je u našoj moći u BiH kako se ova država ne bi suočila s krizom u pogledu snabdijevanja hranom. Imamo sredstva da pomognemo ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Naša ambicija je da učinimo BiH boljim mjestom za pokretanje biznisa i za rast", rekla je ona, naglasivši kako će nastaviti da ulažu u razvoj agrotehnologije. 

Digitalna transformacija

Očekuje se da ovaj događaj potakne digitalnu transformaciju u zemlji. Predstavnici iz 12 zemalja govorili su o konkretnim rješenjima i primjerima iz prakse. Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je da se sredstva EU koriste za modernizaciju kompanija.

"Više nije opcija za ekonomije ukoliko žele da ostanu konkurentne da moraju prihvatiti digitalizaciju i razvoj tehnologije, to sada postavlja kao osnovni zahtjev", istakla je Nedera.

Uskoro će, kako je najavila biti objavljen i javni poziv za novi projekt za oporavka biznisa u okviru kojeg će na raspolaganju biti 1,6 miliona eura. Sredstva će biti dodijeljena u svrhu digitalizacije u poljoprivredi.

Razvijena aplikacija

Za potrebe današnjeg događaja, Udruženje digi.ba i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu izradili su aplikaciju koja će pokazati kako zapravo izgledaju digitalna rješenja koja se predlažu.

"Korisnici će moći vidjeti njivu i plastenik, voziti se smart traktorom, na tabletu pratiti da li je vrijeme za žetvu, kao i to da li je vrijeme za zalijevanje nekih od vrsta biljaka. Moguće je, u virualnom svijetu, doživjeti ono što se predlaže za uvođenje i u realnosti", navela je Selma Rizvić profesorica na ovom fakultetu.

AgriTech Summit je okupio više od 250 učesnika i više od 25 agritech inovatora iz regije i svijeta. Po prvi put je predstavljena virtualna budućnost poljoprivrednog sektora koristeći VR tehnologiju.


Tagovi

Digitalizacija poljoprivrede AgriTech EU4Business Ekaterina Dorodnova Steliana Nedera Selma Rizvić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.