Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snaga izvrsnosti
  • 25.11.2019. 16:30

Devleta Pamukčić Mujabašić je "Snaga izvrsnosti" u sektoru poljoprivrede

Direktorica poljoprivredne zadruge "Milk Land", Devleta Pamukčić Mujabašić, radi sa kooperantima iz šire tuzlanske regije. Prepoznata je po svom dugogodišnjem radu na podršci farmerima i kooperantima.

Foto: farmabih.ba
  • 144
  • 9
  • 0

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini organizirala je dodjelu nagrada "Snaga izvrnosti", a između ostalih nagrada, dodijeljena su i priznanja u sektoru poljoprivrede. 

U finalni izbor ušlo je devet žena: Devleta Pamukčić Mujabašić, Ruža Vlajković, Indira Omeragić, Sabina Zekić i Desanka Nikolić, Adela Vileš Bektaš, Ifeta Merjemić i Safeta Beganović te Rubina Džanović. 

Osnaživanje žena u poljoprivredi

"FARMA II, projekat koji zajednički finansiraju USAID i Vlada Švedske, je razvio posebne programe podrške usmjerene na osnaživanje žena u poljoprivredi širom zemlje. Sve ove aktivnosti potiču žene da naprave skok, educiraju se, pokrenu posao i preuzmu odgovornost. Ponosno ističem da su jedna trećina sudionica u našim programima za razvoj poljoprivrede žene i vjerujem da će taj broj u budućnosti rasti", kazala je prilikom dodjele nagrade Lejla Polimac Čizmo, specijalista za unapređenje socijalne inkluzije pri Sweden/USAID FARMA II projektu.

Za pobjednicu izbora proglašena je Devleta Pamukčić Mujabašić, direktorica poljoprivredne zadruge "Milk Land", koja radi sa kooperantima iz šire tuzlanske regije. Pamkučić je prepoznata po svom dugogodišnjem radu na podršci farmerima i kooperantima.

Devleta Pamukčić Mujabašić: Radimo sa svakim čovjekom

"Naša zadruga je pokrenuta na ljeto 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji. Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju, sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo preko 15 hiljada litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih farmera i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera", izjavila je Pamukčić Mujabašić te otkrila kako ključ uspjeha njene zadruge leži u poštenom odnosu i saradnji sa svim proizvođačima u zajednici.

"Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim čovjekom da prepoznamo šta su njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, kako unaprijediti njegove rezultate. I ne samo to, izuzetno je važno da farmeri obilaze velike pogone, odlaze na studijska putovanja, te saznaju više o praksama u Evropskoj uniji. Samo tako možemo rasti i biti konkurentni", zaključila je Pamukčić Mujabašić.


Tagovi

Snaga izvrsnosti Devleta Pamukčić Mujabašić Milk Land Mliječna industrija Zadruga Lejla Polimac Čizmo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.